Un oraș din România s-a dotat cu copaci fotovoltaici

În Cluj au apărut așa-numiții copaci fotovoltaici. Nu este vorba de o plantă, ci de un fel de mobilier stradal. Acești copaci sunt confecționați din lemn, au panouri solare în formă de frunze de palmier, au locuri de șezut și măsuțe pentru laptopuri și tablete, precum și porturi USB cu ajutorul cărora cei care trec prin centrul orașului își pot încărca telefoanele mobile, tabletele sau alte dispozitive. Amplasarea acestor copaci fotovoltaici nu a costat nici un leu din banii publici. Ei au fost oferiți comunității de către organizatorii festivalului Untold, în parteneriat cu o companie producătoare de energie, potrivit ClujInsider.ro.

Copacii fotovoltaici au fost amplasați în zona centrală. Unul se află pe Bulevardul Eroilor, zona cu cel mai intens trafic pietonal. Ceilalți copaci fotovoltaici se află în zona Sălii Polivalente și în Parcul Central. Clujenii sunt încântați de această inițiativă.

”Este o inițiativă normală. De multe ori, când mergi în centrul orașului, rămâi fără baterie la telefon”, a spus o studentă la Comunicare.

”Este un loc foarte bun pentru a socializa. Și, în timp ce vorbești cu prietenii, îți încarcă tableta. A mea a ajuns deja la 36 la sută”, spune un tânăr arhitect.

Reprezentantul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, a declarat că ”inițiativa va fi extinsă. În zona centrală a orașului ar urma să fie amplasate bănci dotate cu porturi USB alimentate cu energie verde, iar stâlpii de iluminat vor deveni suporturi pentru dispozitive care vor furniza Internet wireless gratuit”. Proiectul de reamenajare a centrului Clujului ar urma să fie finanțat cu ajutorul fondurilor europene.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × four =