Pagina de istorie: Când negrii i-au ucis pe albi, pentru că albii l-au răstignit pe Isus

În data de 17 octombrie 1806, în Haiti, murea singurul împărat din istoria insulei, Jacques I. Acesta a fost o figură excentrică și sângeroasă și a rămas în istorie pentru că i-a îndemnat pe foștii sclavi negri din țara sa să îi ucidă pe albi, pe motiv că albii l-au ucis pe Isus Cristos.

Jacques I se considera drept un rival al lui Napoleon Bonaparte.Haiti este una dintre cele mai sărace, mai instabile și mai frumoase țări din lume. Este vorba de un stat care ocupă treimea vestică a insulei Hispaniola, descoperită de Cristofor Columb în anul 1492. Din anul 1503, insula a început să fie populată cu sclavi negri, aduși în locul amerindienilor decimați de maladiile aduse de europeni, împotriva cărora locuitorii insulei nu aveau nici un fel de imunitate.

În anul 1697, Spania a cedat Franței treimea vestică a insulei. Regimul colonial a fost zguduit în timpul războaielor care au izbucnit în Europa după Revoluția Franceză din 1789, când marile puteri coloniale erau în imposibilitatea de a interveni în Haiti.

Cel care a dat semnalul răscoalei a fost un sclav eliberat, Pierre-Dominique Toussaint Louverture. Ca urmare a succeselor sale militare, acesta a fost numit guvernator general de către francezi, care i-au permis să controleze o mare parte a insulei. Răscoala sclavilor fusese îndreptată împotriva spaniolilor, pentru că guvernul francez abolise sclavia.

Însă conducătorul haitian a murit în 1803 și a fost urmat de unul dintre locotenenții săi, Jean-Jacques Dessalines, un alt fost sclav. Acesta, în 1804, a decis masacrarea tuturor francezilor de pe insulă. Ca să stârnească fanatismul foștilor sclavi creștinați, el le-a spus acestora că negrii trebuie să îi ucidă pe albi pentru că albii l-au ucis pe Isus Cristos.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × two =