Conferința internațională „Sfârșitul unei lumi. Primul Război Mondial și geneza unei noi ordini”, organizată la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și Centrul de Studii Transilvane, organizează în perioada 18-20 octombrie 2018, conferința internațională „Sfârșitul unei lumi. Primul Război Mondial și geneza unei noi ordini”. Este vorba de o manifestare științifică de amploare desfășurată sub egida Zilelor Academice Clujene.

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 18 octombrie 2018, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, de la ora 09.30.

Printre reputații istorici din străinătate care vor prezenta lucrări în plen se numără Paul Michelson de la Universitatea Huntington, SUA, care urmează să abordeze problematica impactului Marelui Război în istoriografia românească, precum și profesorii Alfredo Canavero și Francesco Guida, care vor vorbi despre rolul Italiei în realizarea Unirii.

De la ora 12.00, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universității  Babeș-Bolyai, prin Muzeul de Istorie al UBB, va organiza  vernisajul unei expoziții cu tema „Ultimele zile ale Austro-Ungariei, primele zile ale României Mari. Metamorfoze transilvănene”.

Aproximativ 120 participanți din 12 țări vor prezenta, în cadrul celor 20 de secţiuni tematice, peste 80 de comunicări ştiinţifice ale căror teme vor aborda contextul Primului Război Mondial cu antecedentele și consecințele sale pe multiple planuri, de la cele politico-diplomatice la cele cultural-ideologice. Prezentările propun teme și perspective metdologice diverse care relevă interesul și preocuparea istoriografiei românești și internaționale pentru evenimentele de o importanță majoră care au redefinit continentul european și au pus bazele unei noi epoci.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − four =