Filmul serbărilor încoronării poate fi refăcut cu ajutorul memoriilor personalităților care au participat la eveniment, între care însemnările Reginei Maria reprezintă o sursă de prima mână. De asemenea, evenimentul a fost documentat prin numeroase fotografii și a fost filmat.

Regele Ferdinand I și Regina Maria au pornit spre Alba Iulia din Gara Sinaia. Trenul în care călătoreau cei doi suverani a ajuns în Alba Iulia la ora 09.30. Ferdinand I și Maria au fost întâmpinați în gară de prim-ministrul Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii. În procesiune, cu toții au pornit spre Catedrala Încoronării.

Regina Maria își amintea de o ploaie care a început să cadă la Alba Iulia, chiar în timp ce cei doi suverani erau primiți cu pâine și cu sare de primarul orașului.

Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost ridicată special pentru încoronare, în mai puțin de un an. Pentru a permite ridicarea lăcașului de cult, a fost demolat o parte din zidul cetății Alba Iulia, inclusiv o parte a bastionului Mihail.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *