Experții în domeniul patrimoniului propun realizarea unor adevărate circuite turistic ale bisericilor de lemn din județul Cluj. Unele dintre acestea sunt monumente foarte valoroase. Printre cele mai cunoscute sunt biserica lui Horea din Cizer, care a fost adusă în Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, precum și bisericile de lemn din Munții Apuseni. Unele dintre aceste biserici ar putea fi restaurate cu ajutorul banilor europeni.

”Clujul are peste 100 de biserici de lemn care au fost declarate drept monumente istorice. Ele sunt reprezentative pentru arhitectura transilvăneană din secolele trecute”, spune istoricul Leonard Horvath.

Una dintre cele mai interesante biserici de lemn este cea din satul Buru, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Ea a fost construită de Horea în satul Sălciua, apoi, în secolul al XIX-lea, a fost desfăcută, transformată în plute și adusă în jos pe Arieș, până în Buru, unde a fost reconstruită.

Însă liste bisericilor de lemn care au o mare valoarea culturală este mult mai largă. Experții în patrimoniu cred că, după ce vor fi restaurate aceste biserici, ele pot fi grupate în circuite turistice asemănătoare celor din Maramureș.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *