Iuliu Maniu va avea o statuie în centrul Clujului

Artizanul Marii Uniri a Transilvaniei și regaltul României, Iuliu Maniu, va avea o statuie în Cluj-Napoca. Proiectul realizării unui monument dedicat celui care a condus Consiliul Dirigent al Transilvaniei și care a fost prim-ministru al României a fost inițiat de Academia Română.

Statuia ar urma să fie amplasată în Piața Ștefan cel Mare, lângă zidul vechii cetăți. Iuliu Maniu, s-a născut în Bădăcin, județul Sălaj. La Cluj a urmat cursruile Facultății de Drept. Tot în Cluj a afuncționat și Consiliul Dirigent al Transilvaniei, organism care, timp de doi ani, a îndeplinit funcțiile unui adevărat guvern regional al Transilvaniei, după Marea Unire. Iuliu Maniu a fost  liderul opoziției antifasciste, apoi a celei anticomuniste din România.

De asemenea, memoria lui Iuliu Maniu va fi onorată printr-un concert care va fi organizat în data de 27 octombrie, de la ora 18.00, în Auditorium Maximum al Universității Babeș-Bolyai. Concertul este organizat de Clubul Monarhiștilor Clujeni și va include recitaluri ale artistului Grigore Leșe și Coralei Regale Transilvane. Fondurile strânse în urma concertului vor fi donate pentru reabilitarea Casei Maniu din Bădăcin.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + thirteen =