Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se pregăteşte să reamenajeze o zonă de 35 de hectare din Pădurea Hoia.
USAMV și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) au semnat proiectul ”Modernizare infrastructură educațională Hoia pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol”. Cu termen de finalizare 31 octombrie 2020, noua biobază va fi deschisă pentru vizitare și comunității clujene. Investiţia se ridică la 30 de milioane de lei, iar fondurile provin europene provin prin intermediul ADRNV, cu o cofinanțare de 3% din partea universităţii clujene. Baza didactică și de cercetare va găzdui o gamă largă de rase de animale domestice, dar și reptile și pești. Această biobază va fi deschisă și pentru vizitarea de către publicul larg.
La ora actuală, baza USAMV de la Hoia, aflată în vecinătatea Parcului Etnografic, cuprinde şapte construcţii vechi (saivane, fânare, bazin de apă), însă proiectul prevede ridicarea a încă 23 de construcţii. Acestea vor găzdui bizoni, zimbri, căprioare, nutrii, veveriţe, păuni, lebede, raţe, gâşte, păsări de curte (găini, cocoşi, curcani), hamsteri, dar şi cai, bivoli, oi, vaci sau capre.
Construcţia cea mai spectaculoasă va fi însă un acvariu pe 1.540 mp, cel mai mare din Transilvania, cu tunel vizitabil, care va include specii de peşti autohtoni sau exotici. În acest perimetru mai sunt prevăzute un turn cu belvedere, un centru de apiterapie, un pavilion tehnologic și sere. Energia necesară va fi produsă de o centrală de biogaz.