Pagina de istorie: Asemănările și deosebirile destinelor României și Finlandei, în 1944

În data de 19 septembrie 1944, Finlanda semna un armistițiu cu Uniunea Sovietică. Acest armistițiu consemna, de fapt, înfrângerea Finlandei în Cel de-al Doilea Război Mondial. Textul și contextul acestui armistițiu arată o asemănare incredibilă cu destinul României în timpul conflagrației mondiale.

Finlanda a încetat operațiunile militare împotriva URSS în 4 septembrie 1944, însă sovieticii au refuzat să semneze armistițiul până în data de 19 septembrie. Ei au folosit timpul scurs pentru a-și consolida pozițiile, la fel cum s-a întâmplat în cazul României, care a oprit operațiunile militare împotriva rușilor în 23 august 1944, însă sovieticii au refuzat să semneze armistițiul până în septembrie. Prin textul armistițiului, Finlanda accepta revenirea la granița din 1940. Adică, pierdea din nou 20 la sută din teritoriul său din estul țării. La fel s-a întâmplat și în cazul României, care prin armistițiul cu rușii era forțată să cedeze din nou Basarabia și Bucovina de Nord. Și în cazul Finlandei, și în cel al României, armistițiile impuse de ruși impuneau retragerea trupelor germane de pe teritoriile celor două țări. Atât în Finlanda, cât și în România, germanii au refuzat să se retragă pașnic, astfel că finlandezii și românii au fost nevoiți să lupte contra foștilor lor aliați.

Însă asemănările nu se opresc aici. Finlanda și România au fost victimele Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 și au trebuit să cedeze rușilor părți din teritoriul lor național. Finlanda a fost atacată de URSS în 30 noiembrie 1939 și, în ciuda eroismului armatei finlandeze, a fost nevoită să semneze în 1940 un tratat prin care ceda teritoriul cerut de ruși.

În 1940, la fel ca și România, Finlanda s-a apropiat de Germania nazistă, pe care o considera drept singura putere europeană care ar fi putut să o ajute să reziste unei noi agresiuni sovietice. Armata finlandeză a fost modernizată cu ajutorul germanilor, iar în 1941 a intrat în război pentru a elibera teritoriul ocupat. Exact la fel s-au petrecut lucrurile și în cazul României. După dezastrul de la Stalingrad, și finlandezii, și românii au negociat încheierea păcii cu Națiunile Unite, însă aceste tentative au eșuat din cauza rușilor.

Citiși mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + 9 =