Exporturile de mobilă românească au produs un excedent semnificativ

Industria mobilei continuă să fie unul dintre principalele motoare ale exporturilor românești. În primele cinci ale anului, valoarea exporturilor de mobilă a fost de mai mult de trei ori mai mare decât cea a importurilor. Experții în economie se așteaptă ca această tendință să se consolideze în a doua parte a anului.

Potrivit datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, în perioada ianuarie – mai, companiile românești au exportat mobilă în valoare de 987 de milioane de euro. În aceeași perioadă, valoarea importurilor a fost de 292 de milioane de euro. Aceleași date mai arată că, în primele cinci luni ale anului 2018, valoarea exporturilor a fost cu 3,2 la sută mai mare decât în perioada similară din 2017. Principalele piețe pentru exporturile românești au fost cele din Europa Occidentală. Există companii care au mizat pe piețe precum cea germană și cea a țărilor scandinave și au avut succes, după cum spune reprezentanta unei fabrici de mobilă din satul clujean Livada, Diana Cioboată.

Alți producători au livrat mobilă de lux în țările Asiei Centrale. Ei au fost nevoiți să se adapteze gusturilor acestor cumpărători, spune reprezentantul unui grup care deține fabrici de mobilă în Șimleul Silvaniei și în Satu Mare, Florin Faur.

Potrivit datelor oferite de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, principalele cinci destinații pentru exporturile românești sunt Germania, Franța, Italia, Cehia și Olanda.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × two =