Pagina de istorie: Moartea lui Aurel Vlaicu, cauză umană sau defecțiune tehnică?

În 13 septembrie 1913, lângă Câmpina, se stingea din viață unul dintre pionierii aviației mondiale. Ardeleanul Aurel Vlaicu încerca să traverseze Munții Carpați, o perfomanță remarcabilă pentru aparatul de zbor pe care îl inventase. La poalele Carpaților Meridionali, Aurel Vlaicu s-a prăbușit cu avionul său. S-a stins doar pentru a intra în legendă…

Aurel Vlaicu s-a născut în anul 1882, la Binținți, în comitatul Hunedoarei. Și-a făcut studiile primare în satul său natal, apoi a urmat cursurile liceului confesional calvin din Orăștie. Pasiunea sa pentru tehnică i-a convins pe profesori că tânărul elev român nu este potrivit pentru a urma Teologia, Dreptul sau alte studii umaniste. Astfel că l-au încurajat să se dedice studiilor inginerești.

Aurel Vlaicu a studiat la Universitatea Politehnică din Budapesta, apoi la Școala Superioară Tehnică din München. În anul 1907, a obținut diploma de inginer. Debutul în această profesie și l-a făcut la uzinele Opel. A încercat să îi convingă pe șefii săi că este capabil să construiască un avion, însă aceștia nu l-au crezut. Drept urmare, Aurel Vlaicu a început pe cont propriu să construiască un planor la cele mai înalte standarde ale epocii sale. În Hunedoara a construit un planor, cu care a efectuat o serie de zboruri.

În 1909 s-a mutat la București și a început să își construiască avionul mult visat, care a primit numele de Vlaicu I. Avionul a fost construit la Arsenalul Armatei, după ce Aurel Vlaicu îl convinsese pe Principele Moștenitor Ferdinand I al României, viitorul Rege al Marii Uniri, că planurile sale sunt viabile. Avionul a avut performanțe remarcabile, iar Aurel Vlaicu a reușit să construiască un nou avion, și mai bun, pe care l-a botezat Vlaicu II. Cu acesta a reușit să se impună în concursuri internaționale, care i-au adus faimă în toată lumea.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + 14 =