În 4 septembrie 1959 se stingea din viață, la Cluj, unul dintre cei mai mari medici români. Iuliu Hațieganu era renumit pentru acuratețea diagnosticelor sale, pentru generozitatea și curajul său. O legendă care circulă prin mediul universitar clujean relatează cum, în 1952, l-a înfruntat pe Stalin, de dragul fratelui său, Emil Hațieganu, care fusese arestat de comuniști.

Iuliu Hațieganu s-a născut în anul 1885, în familia unui preot greco-catolic. Erau patru frați, dintre care doi au ajuns personalități de prim-rang ale Regatului României. Iuliu Hațieganu a fost trimis să studieze la Gimnaziul Superior din Blaj, acolo unde a devenit coleg și prieten cu viitorul cardinal Iuliu Hossu.

A renunțat la posibilitatea de a deveni preot, pentru că era îndrăgostit de știință. A mers la Cluj unde a studiat la Facultatea de Medicină. În 1910, a obținut doctoratul și a devenit asistentul  renumitului profesor Zsigmond Purjesz.

Iuliu Hațieganu a devenit și practician, în Clinica Medicală III din Cluj. În timpul Primului Război Mondial, a avut ocazia să îngrijească mulți răniți. În anul 1918, a participat, în calitate de delegat al tineretului universitar din Cluj, la Adunarea Națională de la Alba Iulia, care a votat Unirea Transilvaniei cu România. Alături de el se afla și fratele său, eminentul jurist și om politic Emil Hațieganu. Întorși la Cluj, cei doi frați s-au implicat în organizarea Universității românești din capitala Transilvaniei, după ce profesorii Universității Franz Jozef au refuzat să depună jurământul de credință față de Regele Ferdinand I al României și au plecat în refugiu la Seghedin.

Citiți mai multe pe ClujToday și RFI.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *