Pagina de istorie: Ziua în care și-a pierdut Mihai Viteazu capul

În 9 august 1601, pe un câmp de lângă Turda, era asasinat unul dintre cei mai importanți domnitori din istoria medievală a românilor, Mihai Viteazul. El a rămas în istorie drept primul român care a unit cele trei state locuite de români din epoca sa. Însă în memoria contemporanilor săi, Mihai Viteazul a strălucit mai degrabă prin succesele sale militare împotriva Imperiului Otoman.

În august 1601, lângă Turda, un grup de mercenari valoni aflați sub comanda generalului Gheorghe Basta, comitea un asasinat care a rămas în istoria românilor. Soldații valoni l-au ucis pe Mihai Viteazul, un strălucit general și, totodată, primul român care a unit cele trei state locuite de români: Valahia, Transilvania și Moldova. Asasinii săi au acționat la comanda generalului albanez Gheorghe Basta, care se afla sub comanda Habsburgilor.

Gheorghe Basta era unul dintre rivalii lui Mihai Viteazul și dorea eliminarea principelui român pentru a deveni el însuși guvernator al Transilvaniei. Până la urmă, după dispariția domnitorului român, generalul Gheorghe Basta a devenit guvernator și a rămas în istoria Transilvaniei prin cruzimea sa ieșită din comun.

Pe de altă parte, Mihai Viteazul a rămas în memoria contemporanilor săi drept un general strălucit. În 1593, el devenise domnitor al Valahiei sau Țării Românești. S-a distins prin victoriile obținute împotriva turcilor și tătarilor. În 1599, Mihai Viteazul a devenit și principe al Transilvaniei, ca urmare a victoriei obținute împotriva lui Andrei Bathory, iar în 1600 a cucerit și Moldova.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 10 =