Pagina de istorie: Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki, începutul erei nucleare

Mulți istorici consideră că, din 6 august 1945, omenirea a intrat într-o nouă epocă istorică: cea nucleară. Este vorba de o epocă în care mai multe state au posibilitatea de a produce așa-numitul Holocaust nuclear, adică distrugerea în întregime a planetei și a omenirii. Evenimentul tragic care a marcat intrarea în această nouă epocă a fost primul bombardament atomic din istorie, cel de la Hiroshima.

Dimineața zilei de 6 august 1945 a fost fatală pentru sute de mii de locuitori ai orașului japonez Hiroshima. La 15 minute după ora 08.00, deasupra orașului a fost detonată prima bombă nucleară din istorie. Această bombă a făcut 300.000 de victime. Alte sute de mii de oameni au murit ulterior din cauza radiaților produse de bomba nucleară.

Bomba propriu-zisă cântărea în total patru tone, dintre care câteva zeci de kilograme erau reprezentate de uraniu 325. Americanii au numit această bombă Little Boy și a fost aruncată dintr-un bombardier B29, pilotat de colonelul Paul Tibbets, care era considerat de generalul Dwight Eisenhower drept cel mai bun pilot din Cel de-al Doilea Război Mondial. Bombardierul fusese botezat cu numele de Enola Gay, care era numele mamei colonelului Paul Tibbets.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + six =