În 2 iulie 2016 se stingea din viață unul dintre cei mai importanți martori ai Holocaustului și unul dintre puținii laureați ai Premiului Nobel care avea origini românești. Supraviețuitor al lagărelor naziste ale morții de la Auschwitz și Buchenwald, și-a dedicat viața relatării ororilor naziste și pedepsirii celor vinovați de ele.

Elie Wiesel a venit pe lume în toamna anului 1928, în Sighetu Marmației.  Familia sa vorbea acasă idiș, iar Elie Wiesel a învățat și română, maghiară și germană, precum și ebraică. În anii 1930, comunitatea evreiască din Sighetu Marmației, dar și din restul României s-a confruntat cu un val în creștere de antisemitism.

În 1940, Transilvania de Nord, inclusiv Sighetu Marmației, a fost cedată Ungariei, țară care adoptase și ea legi antisemite, pe care le-a înăsprit pe parcurs. Elie Wiesel s-a înscris la liceu la Debrețin, apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat ca efect al legilor antisemite.

În primăvara anului 1944, evreii din Ungaria și din Transilvania de Nord au fost strânși în lagăre de concentrare, iar familia Wiesel a fost trimisă spre Auschwitz. Imediat după sosire, mama sa, împreună cu sora lui, în vârstă de doar 7 ani, au fost ucise. Elie Wiessel, împreună cu tatăl său, au ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau. Tânărul din Sighetu Marmației a avut ocazia să experimenteze oroarea nazistă în toată hidoșenia ei. La începutul anului 1945, pentru că Armata Roșie se apropia de Auschwitz, naziștii i-au trimis pe deținuți în ceea ce s-a numit Marșul Morții spre lagărul din Buchenwald. Pe drum, tatăl lui Elie Wiesel a murit.

Citește mai multe pe ClujToday și RFI.

Comments

comments

Leave a Reply