Elie Wiesel a venit pe lume în toamna anului 1928, în Sighetu Marmației. Familia sa vorbea acasă idiș, iar Elie Wiesel a învățat și română, maghiară și germană, precum și ebraică. În anii 1930, comunitatea evreiască din Sighetu Marmației, dar și din restul României s-a confruntat cu un val în creștere de antisemitism.
În 1940, Transilvania de Nord, inclusiv Sighetu Marmației, a fost cedată Ungariei, țară care adoptase și ea legi antisemite, pe care le-a înăsprit pe parcurs. Elie Wiesel s-a înscris la liceu la Debrețin, apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat ca efect al legilor antisemite.
În primăvara anului 1944, evreii din Ungaria și din Transilvania de Nord au fost strânși în lagăre de concentrare, iar familia Wiesel a fost trimisă spre Auschwitz. Imediat după sosire, mama sa, împreună cu sora lui, în vârstă de doar 7 ani, au fost ucise. Elie Wiessel, împreună cu tatăl său, au ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau. Tânărul din Sighetu Marmației a avut ocazia să experimenteze oroarea nazistă în toată hidoșenia ei. La începutul anului 1945, pentru că Armata Roșie se apropia de Auschwitz, naziștii i-au trimis pe deținuți în ceea ce s-a numit Marșul Morții spre lagărul din Buchenwald. Pe drum, tatăl lui Elie Wiesel a murit.