Una dintre cele mai frumoase zone din Transilvania atrage tot mai mulţi turişti. Este vorba de zona Săcălaia – Sic, renumită pentru faptul că în jurul Lacului Ştiucilor de la Săcălaia s-a dezvoltat o replică în miniatură a Deltei Dunării, dar şi pentru patrimoniul cultural construit încă de pe vremea Cruciadelor de către maghiarii din Sic. În acest sat, cu clădiri restaurate cu migală, vin cu precădere turişti din Franţa, Belgia, Canada, Olanda, Marea Britanie, Germania şi Ungaria, potrivit ClujToday.ro.
Lacul Ştiucilor de la Săcălaia se află în mijlocul a sute de hectare de mlaştini, stufărişuri şi crânguri. Zona este un adevărat paradis pentru păsări precum cocostârcii sau lişiţele, dar şi pentru pescari. Apa lacului este brăzdată de numeroase bărci cu vâsle, dar şi de insule plutitoare de stuf, numite plaur. De fapt, Lacul Ştiucilor este singurul loc din România, în afara Deltei Dunării, unde se formează în mod natural astfel de insule, spune biologul Cosmin Moga.
Zona Lacului Ştiucilor este situată la marginea satului Sic, locuit de o comunitate maghiară conservatoare. Locuitorii satului şi-au păstrat cu străşnicie tradiţiile şi portul popular compus din vestoane albastre cu nasturi galbeni şi cu mâneci pliate ca nişte burdufuri de acordeon, pentru bărbaţi, şi fuste şi cămăşi albe pentru femei. De asemenea, localnicii au restaurat cu grijă casele vechi de sute de ani, precum şi biserica ridicată pe vremea Cruciadelor. Acest sat pitoresc atrage turişti din întreaga lume.
Citiți mai mult AICI