Universitarii români și cei italieni au discutat despre convergențele culturale dintre cele două țări

Istoria Evului Mediu și a Umanismului continuă să modeleze viețile europenilor de azi într-o manieră mult mai profundă decât și-ar putea imagina cineva la prima vedere. Ideea unității europene, dar și o serie de instituții precum universitățile prestigioase de azi sunt născute în acea perioadă și continuă să fie repere ale civilizației de pe acest continent. Acestea sunt ideile vehiculate în cadrul unei conferințe organizată zilele trecute de Universitatea Babeș-Bolyai și de Istituto Storico Italiano per il Medio Evo, la Cluj.

Ideile, concepțiile, instituțiile și tendințele culturale din perioada Evulului Mediu și din cea umanistă îi pot ajuta pe europenii de azi să înțeleagă mai bine resorturile intime care animă civilizația occidentală. Pentru a înțelege Europa de azi, este foarte importantă cunoașterea rădăcinilor sale, iar o serie de instituții din acea perioadă funcționează și azi. Un exemplu este chiar Universitatea Babeș-Bolyai, a spus istoricul Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române și rector al universității clujene.

”Experiența Evului Mediu și a Renașterii, a Umanismului este întotdeauna foarte importantă. Și în această universitate avem o tradiție care vine chiar din Renaștere, pentru că universitatea a fost fondată la finalul secolului al XVI-lea, în 1581, și purtăm împreună un mesaj al acelei perioade”, a spus Ioan Aurel Pop.

Specialiștii în istoria Evului Mediu din România și din Italia pot aduce împreună contribuții valoroase la cunoașterea acestei epoci, spune președintele Institutului Istoric Italian pentru Evul Mediu, Massimo Miglio.

”Cred cu adevărat că aceste întâlniri sunt importante atât din punct de vedere științific și cultural, dar și din punctul de vedere al relațiilor dintre persoane, dintre oameni”, a spus Massimo Miglio.

Conferința Convergențe Culturale: Umanismul și spațiul românesc a fost găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + four =