În urmă cu 28 de ani, România se confrunta cu unul dintre cele mai penibile episoade din istoria sa contemporană. La cererea președintelui României de atunci, Ion Iliescu, minerii invadau încă o dată Bucureștiul. Minerii nu au făcut țăndări doar sediile partidelor istorice și ale ziarelor de opoziție, ci și imensul capital de simpatie pe care România îl acumulase în urma Revoluției din 1989. Una dintre cele mai valoroase mărturii legate de Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 îi aparține lui Ion Rațiu.

În iunie 1990, noua Putere instalată la București a decis să facă o nouă demonstrație de forță și a decis să cheme pentru a treia oară cetele de mineri în Capitală. De data aceasta, grupurile violente erau îndreptate împotriva protestatarilor din Piața Universității, împotriva partidelor de opoziție și împotriva ziarelor critice față de Ion Iliescu și guvernarea FSN. Una dintre victimele mineriadei a fost Ion Rațiu.

 

Marele om de stat a descris în jurnalul său cele trei zile în care minerii au distrus nu doar destinele de zeci de persoane, ci și reputația internațională a României. În 13 iunie, Ion Rațiu scria: ”Toată ziua ciocniri cu Poliția și securiștii, care au reapărut în civil. În cele din urmă, Piața Universității a fost reocupată de studenți. Ai mei au filmat scenele. Prost, dar avem un documentar. În Piață, studenții au dat foc camioanelor și autobuzelor pe care Poliția le-a răsturnat ca să o blocheze, din ambele părți ale șoselei”. Ion Rațiu descrie și manipularea televiziunii publice, care îi califica pe studenții revoltați drept legionari.

 

În data de 14 iunie, lucrurile s-au agravat. Ion Rațiu nota în jurnalul său știrile primite de la colaboratorii săi, în condițiile în care liderul țărănist devenise ținta manipulatorilor: ”Sediile PNȚ și PNL au fost distruse în timpul nopții. Dumneavoastră sunteți cel vinovat. De aceea au cerut greviștii înființarea unui post independent de TV. Dumneavoastră i-ați plătit pe manifestanții din Piața Universității. Așa se afirmă peste tot. Cel puțin 7.000 de mineri, înarmați cu securi și ciomege, merg peste tot. Vor veni și aici. Nu mai puteți sta”.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *