Pagina de istorie: Moștenirea Rațiu, dusă mai departe de Nicolae și Indrei Rațiu

Peste 250 de oameni din întreaga lume s-au strâns la Turda zilele trecute pentru a-l serba pe cel mai cunoscut român din Marea Britanie. Nicolae Rațiu este fiul mai mic al regretatului om de stat Ion Rațiu și continuă, împreună cu fratele său, Indrei, munca și proiectele fostului lider al exilului democratic românesc.

Nicolae Rațiu a venit pe lume în anul 1948, la Davos, în Elveția. Tatăl său, Ion Rațiu, suferea de tuberculoză și s-a tratat în Elveția. Ion Rațiu era descendentul uneia dintre cele mai ilustre familii românești din Transilvania, înnobilată de principele Gabriel Bethlen, și care dăduse până atunci numeroase personalități precum liderul Mișcării Memorandiste, dr. Ioan Rațiu, sau canonicul greco-catolic Basiliu Rațiu.

Din 1940, Ion Rațiu primise statutul de refugiat politic în Marea Britanie, unde se căsătorise cu Elisabeth Pilkington, descendenta unei familii cu rădăcini în perioada Cruciadelor, care se remarcase în secolul XX prin afacerile sale din domeniul sticlăriei.

Ion Rațiu și-a asumat rolul de lider al exilului democratic românesc, iar acest lucru a influențat viața familiei sale. Indrei și Nicolae Rațiu își amintesc abundența de obiecte românești din casa lor, vizitele dese ale românilor refugiați în Occident, sau dedicarea cu care Ion Rațiu scotea un buletin săptămânal de știri românești, editat în limba engleză, numit Free Romanian Press. Cei doi copii, Indrei și Nicolae Rațiu, îl ajutau pe tatăl său să multiplice la linotip buletinul de știri.

La sfârșitul anilor 1970, după dispariția Consiliului Național Român de la New York, Ion Rațiu a obținut permisiunea Regelui Mihai I să încerce să unifice exilul democratic românesc. În această misiune, a fost ajutat de familia sa. Ion Rațiu a creat Rațiu Family Foundation, pentru activitățile caritabile. Indrei Rațiu devenise jurnalist și s-a implicat în activitățile caritabile ale familiei, în timp de Nicolae Rațiu, care absolvise școli din Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, și-a asumat conducerea afacerilor familiei și implicarea în activitatea politică. A contribuit, între 1984 și 1996, la editarea ziarului Românul Liber și s-a implicat în activitatea Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, fondată de tatăl său. Ulterior, Nicolae Rațiu a fost, vreme de 10 ani, președintele Uniunii. De asemenea, l-a sprijinit pe Ion Rațiu în activitatea sa politică în calitate de lider al PNȚCD.

Citiți mai departe pe Cluj Today și RFI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × four =