Sâncraiu și Brăișoru sunt tot mai vizitate de turiștii străini

Zona satelor Sâncraiu – Brăișor a devenit, în ultimii ani, o adevărată atracție turistică. Oaspeți din întreaga lume vin pentru a se bucura de frumusețea Munților Apuseni, de arhitectura foarte bine conservată sau de gastronomia tradițională. Aceste sate sunt, de obicei, puncte de plecare în lungi excursii, care îi duc pe turiști până pe vârful Vlădeasa.

În Sâncraiu și în Brăișoru, arhitectura caselor este foarte bine conservată, iar turiștii pot avea impresia că se plimbă printr-un mare muzeu al începutului de secol XX. Fațadele caselor vechi sunt, în general, bine îngrijite, iar elementele decorative de lemn, care sunt sculptate cu migală, sunt restaurate cu mare atenție. Multe dintre aceste case sunt îmbrăcate cu perdele de iederă, iar grădinile sunt ordonate și curate. Străzile sunt bine întreținute, iar oamenii sunt foarte ospitalieri. Aceste lucruri au transformat cele două sate situate la vreo 50 de kilometri depărtare de Cluj în destinații turistice apreciate. În Sâncraiu, sunt peste 40 de pensiuni la 1.000 de locuitori. Pensiunile sunt pline cea mai mare parte a anului cu turiști care vin să admire monumente istorice precum biserica reformată. Și în Brăișor, turiștii vin din toată lumea pentru a participa la evenimente precum petrecerile tradiționale din șură, spune proprietarul unei pensiuni din sat, Pensiunea Brăișoru, Ioan Cocian.

În cele două sate predomină turiștii maghiari, care sunt atrași de faptul că aceste locuri sunt legate de viața și activitatea literară a marelui poet Ady Endre. Ei vin atât de mulți și atât de regulat încât în Sâncraiu unele pensiuni acceptă fără nici o problemă plata în forinți, pe lângă lei sau euro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × four =