Pagina de istorie: Onisifor Ghibu, ardeleanul care a luptat pentru Unire în Basarabia

În 31 mai 1883, se năștea unul dintre marii intelectuali din perioada interbelică a României, Onisifor Ghibu. Meritele sale legate de Unirea Basarabiei cu România, precum și de reorganizarea Universității din Cluj de după Primul Război Mondial, sunt indiscutabile, la fel ca și suferința sa în temnițele comuniste.

Onisifor Ghibu a venit pe lume la Săliște, în județul Sibiu. A făcut studii în Sibiu, Brașov, București, Budapesta, Strasbourg și Jena în domenii precum teologia ortodoxă, filosofia, pedagogia și istoria universală.

După ce și-a luat doctoratul la Jena, Onisifor Ghibu a fost numit inspector al școlilor confesionale ortodoxe din Transilvania, precum și profesor la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu.

În timpul Primului Război Mondial, ardeleanul Onisifor Ghibu, alături de alte personalități din Transilvania, precum poetul Octavian Goga sau preotul greco-catolic Vasile Lucaciu, s-au manifestat deschis împotriva Austro-Ungariei. Din acest motiv, Onisifor Ghibu a fost condamnat la moarte în contumacie de Curtea Militară Maghiară din Cluj, în 1915. Sentința nu a fost pusă în executare, deoarece Onisifor Ghibu era refugiat la București.

În 1916, Onisifor Ghibu s-a refugiat la Iași, iar din 1917 la Chișinău. În Basarabia, el s-a implicat în redeșteptarea națională a românilor. Pentru refugiații și voluntarii ardeleni din Armata Regală Română, Onisifor Ghibu a tipărit ziarul Ardealul, care a devenit apoi cotidianul România Nouă. Acesta își asuma deschis lupta pentru Unire. Apoi, Onisifor Ghibu s-a numărat printre fondatorii Partidului Național Moldovenesc.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + eighteen =