Pagina de istorie: Mircea Druc, primul premier necomunist din Basarabia

În data de 25 mai 1990 se producea o cotitură politică importantă în istoria Basarabiei. La Chișinău era desemnat primul premier necomunist al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. Este vorba de Mircea Druc, al cărui guvern a lansat un amplu proces de reforme, finalizat cu desprinderea Moldovei din URSS. Ulterior, cariera politică a lui Mircea Druc a intrat în declin.

Mircea Druc a fost una dintre principalele figuri politice de la Chișinău de la începutul anilor 1990. El se născuse în județul Bălți, în 1941. După finalizarea studiilor, a lucrat o perioadă la Moscova, unde și-a luat și doctoratul. În anul 1970, a revenit la Chișinău, unde a fost numit profesor de științe administrative la Institutul Politehnic.

În acea perioadă, Mircea Druc a refuzat să colaboreze cu autoritățile sovietice în procesul deschis de acestea împotriva românului Alexandru Usatiuc-Bulgaru. Acesta fusese combatant în Armata Regală Română și, în 1970, a reușit să îi trimită lui Nicolae Ceaușescu un memoriu în care detalia metodele sovieticilor de deznaționalizare a românilor basarabeni și bucovineni. Alexandru Usatiuc-Bulgaru îi cerea sprijinul dictatorului român pentru organizarea unei mișcări de rezistență națională a românilor de dincolo de Prut. Însă Securitatea l-a dat pe mâna KGB.

Refuzul lui Mircea Druc de a colabora cu acuzatorii în procesul care a urmat a avut drept rezultat excluderea sa din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice și concedierea de la Institutul Politehnic.

Mircea Druc s-a întors la Moscova, unde a lucrat la Universitatea Lomonosov și, în paralel, a studiat la Facultatea de Psihologie. În anul 1981, a fost transferat la Cernăuți. Acolo, Mircea Druc a contribuit la renașterea mișcării naționale românești. În 1988, s-a numărat printre fondatorii Societății Culturale Române Mihai Eminescu și a devenit vicepreședinte al acestei organizații.

Mircea Druc s-a numărat printre cei care au obținut redeschiderea primei clase cu predare în limba română la Cernăuți. Apoi, el s-a întors la Chișinău, unde a fost ales în Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, din partea Frontului Popular.

În mai 1990, a devenit prim-ministru și, în această calitate, și membru al Guvernului URSS. Mircea Druc s-a implicat în fondarea unei armate moldovenești, a creat poliția și trupele de carabinieri și a introdus predarea în limba română în școlile, liceele și universitățile din Basarabia.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + 7 =