Pagina de istorie: De ce i-au luat comuniștii cetățenia Regelui Mihai?

Exact acum 70 de ani, în 22 mai 1948, Guvernul Petru Groza decidea să retragă cetățenia română Regelui Mihai I al României, precum și celorlalți membri ai Familiei Regale. Motivul acestui gest era reprezentat de faptul că Regele exilat a spus adevărul despre șantajul la care a fost supus de comuniști, care l-au silit să semneze actul de abdicare, sub amenințarea că vor ucide 1.000 de studenți care fuseseră arestați în București.

În primăvara anului 1948, liderii comuniști de la București au încercat să cumpere tăcerea Regelui Mihai I cu promisiunea că îl vor despăgubi pentru bunurile sale rămase în țară după ce Majestatea Sa a fost obligat să plece în exil. Pentru că Regele exilat a refuzat oferta, au urmat încercări de șantajare sau de intimidare. Regele Mihai I îi exaspera pe liderii comuniști deoarece dezvăluia, cu fiecare prilej, șantajul prin care fusese silit să semneze actul de abdicare în 30 decembrie 1947.

Concret, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Petru Groza îl amenințaseră cu execuția a 1.000 de studenți arestați de comuniști. De asemenea, Regele Mihai I arăta adevărata față a regimului de teroare instalat la București cu ajutorul tancurilor sovietice. Regele exilat nu spunea aceste adevăruri doar în convorbirile pe care le avea cu diferiți lideri occidentali, ci și în cadrul unor conferințe de presă precum cea ținută la Londra în 4 martie 1948. Declarațiile Regelui Mihai I au stârnit furia comuniștilor. Oficiosul regimului comunist, Scînteia, îi acuza pe membrii Familiei Regale a României că ar fi devenit agenții imperialismului străin.

În aceste condiții, în 22 mai 1948, guvernul condus de Petru Groza a decis să le retragă cetățenia română tuturor membrilor Familiei Regale a României, acuzați, tot în Scînteia, că „înteţesc uneltirile împotriva intereselor poporului român şi Republicii Populare Române, prin acţiuni potrivnice îndatoririlor de fidelitate faţă de ţară”.

Aflați ce i-a mai fost luat Regelui Mihai, dar și când i-a fost recunoscută cetățenia română, de pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + 4 =