Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de… sași

În 18 mai 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula. Lucrarea l-a transformat pe voievodul român Vlad Țepeș într-o celebritate mondială, însă nu în calitate de personaj istoric real, ci în calitate de personaj literar, în ipostaza unui vampir însetat de sânge. În prezent, dincolo de literatură, Dracula a devenit unul dintre cele mai importante branduri turistice românești.

Cel mai cunoscut personaj literar cu origini transilvănene este Dracula. O întreagă planetă știe legenda sângerosului vampir care a fost, în cele din urmă, anihilat în Marea Britanie. Evident, legenda lui Dracula are prea puțin în comun cu personajul real reprezentat de voievodul și principele Vlad Țepeș, care a purtat supranumele de Dracula, pentru că era fiul prințului cavaler Vlad Dracul. Însă scriitorul irlandez Bram Stoker a cunoscut legendele medievale scornite de sașii ardeleni pe seama lui Vlad Țepeș. Voievodul Valahiei s-a aflat în repetate rânduri în conflict cu sașii pentru că aceștia i-au sprijinit pe cei care încercau să îi uzurpe tronul lui Vlad Țepeș.

Represaliile ordonate de voievodul de la Târgoviște au fost deosebit de drastice, iar sașii nu au fost deloc scutiți de pedeapsa favorită a domnitorului valah, trasul în țeapă.

Drept urmare, orășenii sași au tipărit și răspândit în întreaga Europă broșuri care conțineau o mulțime de calomnii la adresa lui Vlad Țepeș. Aceste broșuri au ajuns și la Londra, unde Bram Stoker a găsit în ele o sursă bogată de inspirație pentru romanul care a devenit una dintre cele mai bine vândute cărți din istorie. Interesul pentru personajul-vampir a dus, în cele din urmă, și la creșterea interesului pentru personajul istoric real numit Vlad Țepeș.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 1 =