Pagina de istorie: Filmulețul anti-Disney a lui Gopo, premiat cu Palme d’Or la Cannes

În 1957 un român lua Marele Premiu Palme d’Or la Cannes. Numele lui era Ion Popescu Gopo. În plină eră comunistă, unui artist român îi erau reunoscute meritele pe plan internațional. Gopo a fost premiat pentru filmul de animație ”Scurtă istorie”, în care personajul principal era o caricatură a unui om. Aflăm mai multe din Pagina de istorie de azi.

Un omuleț cu capul oval, doar două puncte în loc de ochi și o linie pe post de gură a făcut senzație la Cannes în 1957. Bineînțeles, este vorba despre cel care avea să fie numit ”omulețul lui Gopo”, personajul unui scurtmetraj de animație, de numai 10 minute, numit ”Scurtă istorie”, care a cucerit lumea celei de-a șaptea arte prin simplitatea desenului, dar și prin complexitatea mesajului.

Reputatul critic și istoric francez Georges Sadoul scria, după vizionarea filmului la Cannes: „Nu știm nimic despre realizatorul și autorul Ion Popescu Gopo, care trebuie să fie tânăr. Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm și de imaginație. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici școlii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleț a fost la Cannes o descoperire care trebuie semnalată cu strălucirea unui mare premiu”.

După cum o mărturisea chiar Ion Popescu Gopo, într-o „scurtă istorie autobiografică”, el a intrat în lumea animației la numai 16 ani, cu un foarte scurt metraj, Lobodă, în 1939. Gopo mărturisea că în primele sale desene animate a încercat, totuși, să îl imite pe Disney. Când am văzut că nu poate să egaleze perfecțiunea lui tehnică, a început să facă filme anti-Disney. ”Frumusețe –  nu, culoare – nu, gingășie – nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”, spunea Gopo la vremea respectivă.

Citiți mai multe npe ClujToday.ro și Rfi.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 4 =