Pagina de istorie: Tripla semnificație a zilei de 10 Mai

Înainte de instaurarea comunismului, 10 Mai era ziua națională a României. Comuniștii au interzis această sărbătoare, deoarece ea era strâns legată de regalitate și de istoria monarhiei românești. Din 2016, 10 Mai este din nou recunoscută drept sărbătoare națională, datorită unei semnificații întreite.

În 10 Mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen devenea domnitorul Principatelor Unite Române. Tânărul principe era înrudit nu doar cu Regele Prusiei, viitorul împărat german Wilhelm I, ci și cu împăratul francez Napoleon al III-lea, cu familia regală a Portugaliei, cu familia imperială a Braziliei și, în general, cu cele mai importante familii domnitoare din Europa. Venirea pe tronul de la București a lui Carol I a salvat Unirea făcută de Alexandru Ioan I Cuza și pe care unele mari puteri, precum Imperiul Otoman, doreau să o desfacă. Carol I a dat țării o nouă Constituție, în care era folosită pentru prima oară denumirea oficială de România, apoi a reformat, modernizat și întărit tânărul stat. De o grijă deosebită s-a bucurat armata, care a primit armament modern, ofițeri bine pregătiți și instrucție modernă.

11 ani mai târziu, în 10 Mai 1877, România își proclama independența față de Imperiul Otoman. În primăvara acelui an, izbucnise războiul între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. România a permis trupelor rusești tranzitul spre Dunăre, iar otomanii, drept represalii, au început să bombardeze malul românesc al fluviului. Artileria română de la Calafat a ripostat și a bombardat Vidinul. În 9 mai, un deputat l-a interpelat pe ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, iar acesta a declarat că România este de fapt independentă. Camera Deputaților a votat chiar în acea zi o moțiune pentru declararea independenței. A urmat apoi votul Senatului și, în 10 Mai, principele Carol I a semnat actul prin care România devenea stat independent. Armata Română, comandată cu pricepere pe Principele Carol I, a putut să apere independența proclamată în 10 Mai pe câmpurile de bătălie din Balcani. Intervenția armatei române a decis soarta războiului, iar în 1878 independența României a fost recunoscută la nivel internațional.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 1 =