Interesul clujenilor pentru clădirile verzi este tot mai mare. Acest interes este stimulat de faptul că autoritățile locale acordă scutiri și reduceri de taxe și impozite pentru aceste clădiri, iar în domeniul clădirilor de birouri, companiile multinaționale din domeniul tehnologic preferă în primul rând astfel de imobile pentru a-și stabili punctele de lucru.

În urmă cu zece ani, în Cluj-Napoca exista o singură clădire verde. În prezent, toate noile clădiri de birouri au deja acest statut sau investesc pentru a primi certificatul de clădire verde. Însă nu doar clădirile de birouri încearcă să primească statutul oficial de clădire verde, ci și alte imobile, inclusiv școli. Motivul este reprezentat de scutirile și reducerile de taxe și impozite oferite de Consiliul Local Cluj-Napoca. Contează și interesul manifestat de companiile internaționale din domeniul IT, care preferă clădirile verzi atunci când își deschid noi sedii. Aceste clădiri pot îngloba materiale diverse, inclusiv lemn reciclat sau lână de oaie, care este utilizată pentru izolarea termică și sonoră, spune experta în domeniu Alexandra Stoica.

”Aceste clădiri îmbină utilul cu frumosul. Ele definesc noua arhitectură a orașului”, este de părere arhitecta Georgiana Crețu.

Prețul de construcție pentru clădirile verzi este destul de apropiat de cel al unei clădiri obișnuite. Eventualele cheltuieli suplimentare pot fi amortizate rapid datorită facturilor reduse la utilități, precum și stimulentelor fiscale acordate proprietarilor acestor imobile.

 

Foto: BusinessCover.ro

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *