Uniunea Europeană trebuie să ofere perspective certe de aderare statelor din Balcanii de Vest. Declaraţia a fost făcută la Cluj de către europarlamentarul german David McAllister, vicepreşedintele Partidului Popular European. În privinţa Republicii Moldova, el afirmă că este cert că această ţară are vocaţie europeană, însă nu există în acest moment posibilitatea deschiderii negocerilor de aderare, din cauza situaţiei politice complicate, potrivit ClujToday.ro.

 

Europarlamentarul David McAllister crede că Uniunea Europeană trebuie să îşi menţină deschise porţile pentru acele state care vor şi pot să se alăture acestei uniuni. El a declarat la Cluj că atenţia oficialilor de la Bruxelles este concentrată asupra Balcanilor de Vest. Însă progresele făcute de statele din această regiune sunt inegale, iar în fruntea lor se află Serbia şi Muntenegru.

”Cred că Uniunea Europeană este încă deschisă pentru a primi noi state membre. Pentru a te alătura Uniunii Europene trebuie să fii o ţară europeană care împărtăşeşte valorile noastre şi trebuie să treci printr-un foarte complex proces de aderare. Voi, românii, ştiţi ce muncă grea aţi depus pentru a îndeplini toate condiţiile în 2007. Pentru moment, avem negocieri deschise cu Muntenegru, Serbia şi Turcia. Consiliul European din iunie va trebui să decidă dacă noi capitole de negociere pot fi deschise cu Muntenegru şi Serbia. Negocierile cu Turcia, din multe motive, sunt îngheţate şi nu duc nicăieri. Iar Consiliul European va trebui, de asemenea, să decidă dacă negocierile de aderare ar trebui să înceapă oficial acum cu Albania şi cu fosta republică iugoslavă a Macedoniei”, a spus David McAllister, care a fost prezent la Cluj la invitaţia liderilor UDMR, partid membru al PPE.

Europarlamentarul german a mai afirmat că, în acest moment, sunt deschise 12 capitole de negociere din 45 cu Serbia şi Muntenegru. David McAllister speră că în iunie vor fi deschise cel puţin alte două capitole. De asemenea, el speră că şi Albania şi fosta republică iugoslavă a Macedoniei vor putea să înceapă negocierile de aderare.

”Comisia Europeană este în favoarea începerii negocierilor cu Albania şi cu fosta republică a Macedoniei, dar acest lucru depinde de statele membre  care vor decide în iunie. Decizia trebuie luată în unanimitate. În ceea ce priveşte Macedonia, problema denumirii trebuie să fie rezolvată. Dar cred că Grecia şi Macedonia nu au fost niciodată atât de aproape de a găsi o soluţie pentru problema numelui cum au fost în ultimele săptămâni. Aceasta este cu adevărat o fereastră de oportunitate care tocmai a fost deschisă”, a adăugat David McAllister.

Vicepreşedintele PPE a mai adăugat că, în privinţa Republicii Moldova, ştie că interesul românilor este foarte ridicat. El a adăugat că această ţară are vocaţia de a deveni membră a Uniunii Europene, însă în prezent nu poate fi vorba de negocieri de aderare, din cauza situaţiei politice complicate de la Chişinău.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *