În data de 26 aprilie 1992, un milion de români fremătau pe străzile Bucureștiului. Ei îl așteptau pe Regele Mihai I al României, care primise, în sfârșit, permisiunea autorităților de la București pentru a reveni în țară. Un număr atât de mare de oameni s-a mai strâns la o manifestare publică în București doar șapte ani mai târziu, cu prilejul vizitei Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea.

Primăvara anului 1992 a fost marcată de negocieri intense între reprezentanții autorităților din București și staff-ul Regelui Mihai I. Regele dorea să revină în țară după o perioadă de aproape cinci decenii de exil și după ce, în 1990, fusese alungat din nou din România de către reprezentanții puterii instalate în decembrie 1989.

Negocierile referitoare la vizita Regelui Mihai I au fost decise de intervenția unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum arhiepiscopul Pimen al Sucevei. Biserica Ortodoxă Română începuse canonizarea voievodului Ștefan cel Mare, iar arhiepiscopul Sucevei a spus că procesul de canonizare nu putea fi finalizat fără prezența Regelui, care era Unsul lui Dumnezeu, potrivit teologiei ortodoxe.

Drept urmare, în sâmbăta Paștelui, Regele Mihai I, Regina Ana și alți membri ai Familiei Regale au ajuns la mănăstirea Putna, unde au participat la Utrenia Învierii. Autoritățile de la București au încercat să îi descurajeze pe cei care doreau să participe la slujba oficiată în prezența Majestăților Lor. Însă atunci când Poliția a restricționat accesul rutier, mii de oameni au luat-o pur și simplu peste câmp pentru a merge la mănăstirea Putna.

O zi mai târziu, Regele Mihai I și Regina Ana au pornit spre București. Pe traseu, ei au fost primiți cu pâine și sare. Însă nimeni nu putea să își imagineze entuziasmul cu care Regele României a fost primit în București. Presa vremii, inclusiv CNN, relata că un milion de oameni s-au strâns într-un lanț viu pe străzile Capitalei. Oamenii scandau ”Nu mai vrem 10 Mai/Fără Regele Mihai !”, ”Trăiască Regele!”, cântau ”Cristos a Înviat” sau, pur și simplu, plângeau. Mașina în care se aflau Regele și Regina înainta cu greu prin mulțime. La Arcul de Triumf, pur și simplu, mulțimea a condus mașina regală pe sub acest simbol al victoriei.

Citiți mai mule pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *