În 25 aprilie 1792 răsunau pentru prima dată în istorie acordurile unuia dintre cele mai frumoase imnuri naționale din istorie, azi cunoscut sub numele de La Marseillaise. Acest imn revoluționar a fost intonat de-a lungul secolelor ca un simbol al libertății. Linia melodică a imnului național francez continuă să îi inspire azi inclusiv pe suporterii unor echipe de fotbal. De exemplu, suporterii CFR Cluj își încurajează echipa preferată pe acordurile compuse în vâltoarea evenimentelor care au tulburat Europa după Revoluția franceză.

Imnul național al Franței de azi a fost compus în 25 aprilie 1792, la Strasbourg, de către Rouget de Lisle. Acesta a fost ofițer, poet și dramaturg. Rouget de Lisle a compus mai multe cântece patriotice, însă a rămas în istorie pentru marșul care s-a numit Cântecul de război al armatei de pe Rin, compus în aceeași zi în care Austria a declarat război Franței revoluționare. Marșul s-a răspândit rapid printre soldații francezi care plecau în război. În Paris, el a fost intonat în 30 iulie 1792 de către regimentele din Marsilia, venite să apere capitala Franței. De atunci, cântecul revoluționar a rămas în istorie sub denumirea de La Marseillaise. Din 14 iulie 1795, acest cântec a devenit oficial imnul național al Franței.

Istoria cântecului a fost una complicată. La Marseillaise a fost interzisă în timpul Primului Imperiu și al Restaurației. A redevenit însă imn național după Revoluția din iulie 1830, care a înlocuit dinastia de Bourbon cu cea de Orléans. În timpul Celui de-al Doilea Imperiu Francez, La Marseillaise și-a pierdut din nou statutul de imn național, pe care l-a recăpătat după proclamarea Celei de-a Treia Republici. De atunci, cântecul a rămas imn național, iar în perioada ocupației germane din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, La Marseillaise a devenit un adevărat simbol al libertății și al speranței, apoi, din 1944, al triumfului.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și rfi.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *