Genocidul împotriva armenilor, comemorat la Cluj

Genocidul împotriva armenilor va fi comemorat la Cluj într-un mod aparte. Uniunea Armenilor din România – sucursala Cluj, alături de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează un concert de excepţie alături de Cosmin Rafael Bălean, singurul muzician din Romania care interpretează lucrări armeneşti la tradiţionalul instrument naţional, duduk, potrivit ClujToday.ro.

 

Duduk, oboiul armean, a fost inclus în anul 2008 în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO. Este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, originile sale coborând până în epoca regelui Tigran al II-lea cel Mare (95-55 a. Chr.), un contemporan al marelui rege dac Burebista. Este un instrument de suflat caracterizat printr-un timbru cald, uşor nazal, fiind realizat, în mod tradiţional, din lemn de cais. În Armenia, instrumentul acompaniază cântecele şi dansurile populare din diferite zone etnografice, fiind utilizat în repertoriul muzical al nunţilor şi al înmormântărilor. Armenii consideră acest instrument ca fiind unul definitoriu pentru tradiţia muzicală şi pentru spiritualitatea armeană, în formele sub care s-a manifestat aceasta de-a lungul istoriei lor milenare”, spun organizatorii.

 

În deschidere, prof. univ. dr Lucian Nastasă-Kovács, directorul Institutului de Armenologie din Cluj, va evoca genocidul împotriva armenilor, organizat de autorităţile otomane între anii 1915 şi 1923, prin care au fost exterminaţi cca 1,5 milioane de armeni.

Data de început a genocidului este considerată a fi ziua de 24 aprilie 1915 („sâmbăta roşie”), când conducătorii comunităţii armene din Istanbul şi din alte oraşe ale Imperiului Otoman au fost arestaţi din ordinul ministrului de interne Mehmet Talaat Paşa şi deportaţi în regiuni aride din Asia Mică. Potrivit datelor colectate de serviciile de informaţii ale Puterilor Aliate şi Asociate, aproximativ 600.000 de armeni au fost masacraţi în perioada aprilie 1915 – mai 1916. Mulţi alţii şi-au pierdut viaţa în anii care au urmat. În septembrie-noiembrie 1920, în timpul războiului turco-armean, turcii au masacrat, de asemenea, un foarte mare număr de civili armeni (între 60.000 şi 200.000, după diferite estimări), pentru a realiza purificarea etnică a teritoriilor ocupate. Otomanii au organizat genocidul armean deoarece Turcia se afla în război de partea Puterilor Centrale şi se temeau că armenii ar putea trece de partea Imperiului Rus.

Între 1920 şi 1922, în cadrul operaţiunii Nemesis, patrioţii armeni i-au asasinat pe principalii responsabili ai genocidului, refugiaţi în diferite capitale europene (Mehmet Talaat Paşa, fost ministru de interne şi mare vizir – asasinat la Berlin, în 15 martie 1921, de studentul Soghomon Tehlirian; Said Halim Paşa, fost mare vizir – asasinat la Roma, în 6 decembrie 1921, de Arshavir Shiragian; Behaeddin Shakir Bey, fost lider politic al partidului Junilor Turci – asasinat la Berlin, în 17 aprilie 1922, de către Aram Yerganian; Jemal Azmi, valiu al Trebizondei, responsabil de asasinarea prin înecare a 15.000 de armeni – asasinat la Berlin, în 17 aprilie 1922, de Arshavir Shiragian, etc.).

 

Concertul comemorativ va avea loc in data de 25 aprilie, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21. Intrarea este liberă. 

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen + 6 =