Preşedintele Iohannis refuză să o demită pe Codruţa Kovesi

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat luni seară că nu o va revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ministrul Tudorel Toader anunţă sesizarea CCR, potrivit RFI România.

 

 

“La mijlocul lui martie mi-a fost înaintat şi avizul CSM, cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul Consiliului Superior al Magistraturii a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu aviz facultativ. Chiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat. Constat că în analiza aceloraşi acţiuni două autorităţi, Ministerul Justiţiei şi CSM, ajung la concluzii diametral opuse”, afirmă şeful statului.

 

“Hotărâri ale CSM, decizii ale CCR au fost interpretate de ministrul Justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor”, spune el.

Imediat după declaraţia preşedintelui, ministrul Tudorel Toader a anunţat că urmează sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la refuzul şefului statului de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

 

El susţine într-o postare pe Facebook că “preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA”, iar “argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente”.

 

La rândul său, fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei, a cerut demisia lui Tudorel Toader.

 

”Tudorel Toader, opreşte-te! Dă-ţi demisia şi du-te trup şi suflet alături de prietenii tăi politicieni cu dosare penale!

 

Preşedintele Iohannis a acţionat corect, anunţând că nu acceptă propunerea de demitere a procurorului-şef DNA făcută de ministrul-doctor în drept Tudorel Toader. Niciun om responsabil nu ar fi putut accepta un „raport de evaluare” scris parcă în pauzele de publicitate de la televiziunile mogulilor şi recitat ridicol de ministrul-doctor în drept Toader.

 

Anunţul lui Toader că va sesiza Curtea Constituţională pentru că preşedintele, bazat inclusiv pe opinia Secţiei de procurori a CSM, a respins propunerea ministrului, este nu doar absurd, ci şi neacoperit legal: ministrul Justiţiei singur nu poate sesiza Curtea Constituţională. De când vorbeşte ministrul Justiţiei în numele Guvernului sau al Parlamentului? I-au dat procură politicienii cu dosare penale din Guvern şi Parlament să-i reprezinte şi să vorbească în numele lor? Sau primeşte ordine doar de la condamnatul Dragnea?”, a spus Monica Macovei, potrivit ClujToday.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × four =