Pagina de istorie: Custodele Coroanei României, M.S. Margareta, împlinește azi 69 de ani

În 26 martie 1949, în exil, la Lausanne, se năștea Majestatea Sa Margareta a României, fiica cea mare a Regelui Mihai I. Este prima femeie care a devenit șef al Casei Regale a României. În prezent, ea a optat să poarte titlul de Custode a Coroanei, în locul celui de Regină.

Margareta a României este una dintre cele mai cunoscute figuri publice. Tatăl său, Regele Mihai I, fusese exilat de comuniști în ianuarie 1948, după ce fusese forțat să abdice în 30 decembrie 1947. Margareta a României este cea mai mare dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai I, care nu a avut descendenți de sex masculin. A urmat cursurile unui liceu francez din Elveția și apoi pe cele ale Universității din Edinburgh, unde a obținut licență în Sociologie, Științe Politice și Drept Internațional.

A lucrat pentru Organizația Mondială a Sănătății, apoi, din 1983 s-a mutat la Roma, unde a lucrat pentru Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU. În 1986, ea s-a alăturat unui alt organism al ONU, Fondul Internațional de Dezvoltare a Agriculturii, unde a lucrat alți trei ani.

În 1989, în contextul revoluțiilor anticomuniste din Europa, Margareta a României și-a abandonat cariera la ONU și s-a întors în Elveția, alături de tatăl ei, Regele Mihai I. Exilul românesc redevenise foarte activ din 1984, după formarea Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, condusă de Ion Rațiu, iar Regele Mihai I a cerut liderilor lumii libere să utilizeze toate mijloacele de presiune diplomatică pentru a-l obliga pe dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu să respecte drepturile omului.

După Revoluție, noua putere de la București i-a interzis Regelui Mihai I să revină în țară, chiar și pentru o scurtă vizită la mormintele familiei sale. În aceste condiții, Margareta a României a preluat misiunea de a-l reprezenta în țară pe tatăl său. Ea s-a implicat în numeroase activități caritabile prin intermediul unei fundații pe care a creat-o. O astfel de activitate caritabilă dedicată copiilor a creat prilejul cu care Margareta a României și-a cunoscut viitorul soț, Radu Duda. Căsătoria celor doi a avut loc în anul 1996, iar un an mai târziu, Regele Mihai I a modificat Normele Fundamentale ale Familiei Regale, care prevedeau că succesiunea la Coroană este transmisă pe linie exclusiv masculină. Drept urmare, în 1997, Margareta a României a fost proclamată Principesă Moștenitoare. Ulterior, și soțul său a primit titlul de Principe al României, după o activitate intensă prin care a promovat interesele României la nivel internațional.

Citiți mai ulte pe ClujToday.ro și Rfi.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + eight =