Pagina de istorie de astăzi amintește de un discurs al Regelui Ferdinand I rămas în istorie pentru că promitea ostașilor pământ, la întoarcerea de pe câmpul de luptă. În discursul de la Răcăciuni, Ferdinand mai promitea și mai multe drepturi cetățenești, cum ar fi cel de a vota.

În timpul Primului Război Mondial, Familia Regală şi Consiliul de miniştri se retrăseseră la Iași încă din noiembrie 1916. În 1917, Regele Ferdinand, într-un discurs mobilizator susţinut pe front, le promite pământ ţăranilor, care alcătuiau grosul armatei. Într-o vizită pe front, în 23 martie 1917, Ferdinand s-a adresat militarilor din Armata a II-a, care era cantonată la Răcăciuni cărora le-a spus:

Ostaşi, vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul şi cu pieptul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului întreg, aţi câştigat totodată dreptul la a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pentru care v-aţi luptat. Vi se va da pământ! Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă, vi se va da şi o largă participare la treburile statului”.

Aflați cum s-a ținut de cuvânt de pe ClujToday.ro și Rfi.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *