Îmbălsămarea creierului, primul pas spre nemurirea cibernetică?

Abia am reușit să văd Altered Carbon și să mă amuz de stack-ul ca un gălbenuș de ou, că azi aflu de existența Nectome, un startup american care pretinde că poate încărca conexiunile neuronale ale creierului unei persoane într-un computer. Și că există 25 de persoane care au plătit 10.000$ ca să fie pe o listă de așteptare, printre care și tânărul antreprenor Sam Altman din Silicon Valley.

Treaba asta cu conservarea minții presupune un risc pentru tânărul de 32 de ani: să moară în timpul procesului de transfer, care este similar cu o sinucidere asistată de medic – legală doar în cinci state americane, după cum afirmă dailymail.co.uk aici. Denumirea firmei vine de la ConNectome (o hartă a memoriei), iar procesul presupune o îmbălsămare în detaliu microscopic a creierului, astfel încât acesta să poată fi ulterior simulat pe un computer, conform MIT Technology Review.

Ideea este că într-o bună zi, după atingerea singularității tehnologice (Ray Kurzwell afirmă că acest obiectiv ar putea fi atins în 2045), oamenii de știință vor putea scana creierul astfel îmbălsămat și îl vor transfera pe un calculator sofisticat, într-un simulator. În felul acesta cineva foarte asemănător cu tine – deși nu chiar tu – ar putea mirosi din nou florile, de undeva dintr-un server unde va fi încărcat atunci când tehnologia o va permite. Citiți continuarea pe cluj.pro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =