Doru Buzducea: Inima Transilvaniei bate pentru asistența socială

De Crina Dobocan

 

Interviu cu Doru Buzducea – Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și promotor al Campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială”!

 

  1. V-ați propus să ridicați o țară în picioare pentru asistența socială. De ce?

În primul rând vă mulțumesc pentru susținerea constantă a Campaniei CNASR, metaforic intitulată „România se ridică în picioare pentru asistență socială”, o campanie derulată cu CNASR prin care dorim să conectăm emoțional comunitățile locale la problemele asistenților sociali, să redăm demnitatea asistentului social, să promovăm și să valorizăm profesia de asistent social. Cu alte prilejuri și intervenții mediatice, am folosit sintagma deja foarte cunoscută să redăm gloria și splendorile acestei nobile profesii. Tehnic vorbind, „negura istorică” din perioada comunistă ce s-a caracterizat prin eliminarea din nomenclatorul profesiilor a profesiei de asistent social și eliminarea aproape completă a sistemului de asistență socială a condus, așa cum era și firesc, ca după 1990, când am reluat inițiativele de reconstrucție a sistemului, să apară confuzii la nivelul opiniei publice cu privire la profesia de asistent social. Suferința răsfrântă asupra comunității asistenților sociali care a ajuns astăzi la 40.000 de absolvenți de asistență socială, să fie greu de suportat, ceea ce iată ne-a motivat să declanșăm această campanie pentru a arăta tuturor faptul că asistentul social aduce plus valoare societății, că nu există comunități sustenabile fără asistență socială, că sistem de asistență socială fără asistenți sociali nu poate exista.

  1. „Inima mea nu încetează să bată pentru asistența socială”… De unde izvorăște atâta dragoste pentru asistența socială și ce vă animă în lupta pentru a reda demnitatea asistenților sociali.

Sunt asistent social și asta mă animă în această luptă. Multă vreme asistenții sociali au fost neglijați de către autoritățile publice centrale și locale, nici acum nu o duc prea bine chiar dacă s-au realizat progrese importante în ultima vreme și de aceea sper ca eforturile noastre depuse prin această campanie, de altfel foarte bine primită la nivel național, să alunge ocara de pe fața asistenților sociali. Am un simț al dreptății destul de pronunțat, o experiență de viață dar și profesională care mi-a permis să deschid acest drum colegilor mei asistenți sociali.

  1. Clujul e județul cu numărul 24 în care poposește caravana CNASR. Ce v-ați propus să faceți la Cluj?

Ne bucurăm să poposim și în Inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca, în Aula Universității Babeș-Bolyai, unde în 19 aprilie ne-am dat întâlnire cu oficialitățile județului, cu asistenții sociali, cu jurnaliștii locali, cu colegii universitari, cu societatea civilă, cu prietenii și susținătorii profesiei noastre. Am trecut, iată, de jumătatea țării cu acest periplu național. Vom avea un eveniment care, sperăm noi, să redea strălucirea asistenților sociali clujeni, să celebrăm profesia, dar și să discutăm problemele locale ale filialei noastre.

  1. Cum stă Clujul la capitolul asistență socială?

Este un județ care a investit cu încredere profesia de asistent social, întâlnim aici una dintre cele mai importante și mai prestigioase facultăți de profil din țară, o societate civilă prezentă punctual în marile probleme sociale ale județului, instituții și servicii publice de asistență socială în care regăsim o parte însemnată a asistenților sociali clujeni.

  1. Care sunt problemele descoperite în teren, în periplul dvs prin țară?

Sunt câteva probleme mari legate de discrepanțe salariale între anumite categorii de asistenți sociali, probleme legate de încadrare, altele legate de slaba dezvoltare a rețelei rurale de asistență socială și implicit un grad scăzut de angajabilitate al asistentului social în cadrul primăriilor locale, probleme legate de lipsa serviciilor primare de asistență socială de la nivel comunitar și așa mai departe.

  1. Peste câteva zile urmează Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială. Ce ne puteți spune despre această nouă ediție?

Am ajuns iată la a 5-a ediție, deja putem să vorbim de tradiție în legătură cu acest eveniment de înaltă ținută prin care ne dorim să aducem în lumina reflectoarelor pe cei mai merituoși asistenți sociali, dar și personalitățile care susțin asistența socială și care sunt asumați de către comunitate, pe cei care au depășit stadiul de foarte bine, mergând spre excelență, pe cei care sunt modele de urmat din punct de vedere profesional. Și anul acesta artiști pe inima și sufletul comunității noastre ne vor onora cu prezența, iar doamna Andreea Marin, pro bono, ca de fiecare dată, va fi alături de noi ca amfitrion al evenimentului.

  1. Ce mesaj de suflet cu privire la asistența socială ați dori să le transmiteți cititorilor noștri?

Să se ridice în picioare pentru asistența socială! Aici la Cluj sunt oameni faini… și de aceea cred, și sper, să se alăture eforturilor noastre de a reda demnitatea asistentului social și le mulțumesc anticipat.

 

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + nine =