Pagina de istorie: 8 Martie, de origine americană sau rusească?

Ziua Internațională a Femeii are, și ea, o istorie a ei, care a început în 1909. Însă nu în data de 8 martie, ci în 28 februarie, când, în Statele Unite ale Americii, a fost serbată pentru prima dată Ziua Națională a Femeii, în onoarea grevei muncitoarelor din New York, care protestaseră, cu un an înainte, împotriva condițiilor de muncă. Însă actuala Zi Internațională a Femeii are și o altă sorginte: cea sovietică.

Ziua de 8 Martie, sărbătorită acum de milioane de femei din întreaga lume, ca fiind ziua feminității, dar și a maternității, avea, la începutul secolului XX, un cu totul alt înțeles. Ea a pornit de la lupta pentru emancipare a femeii.

După ce, în 28 februarie 1909, în SUA a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Femeii, un an mai târziu, în 1910 a venit rândul Internaționalei Socialiste, reunite la Copenhaga să declare caracterul internațional al sărbătorii, pentru a onora mișcarea pentru drepturile femeii și pentru a constitui un sprijin în obținerea votului universal pentru femei. Propunerea a fost aprobată unanim de peste 100 de femei din 17 țări, prezente la conferință, printre care s-au aflat și primele trei femei alese în Parlamentul finlandez. Însă atunci nu a fost stabilită și o dată fixă pentru marcarea acestei zile.

Așa se face că, în 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în 19 martie în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, unde mai mult de un milion de femei și bărbați au participat la mitinguri. Pe lângă dreptul de a vota și de a exercita funcții publice, femeile au solicitat dreptul la muncă, la formarea profesională și la încetarea discriminării la locul de muncă.

Aflaţi originile ruseşti ale acestei sărbători de pe ClujToday.ro şi RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + twenty =