Pagina de istorie: Cum a devenit nepotul Reginei Elisabeta a României principe al Albaniei

În anii de dinaintea Primului Război Mondial, România își asumase poziția unui arbitru neoficial al regiunii balcanice. Intervenția armatei române în Cel de-al Doilea Război Balcanic a schimbat soarta confruntării militare dintre Bulgaria și celelalte state beligerante. Românii au impus, în Conferința de Pace de la București, redesenarea hărții regiunii și au obținut drepturi suplimentare pentru românii sud-dunăreni, inclusiv pentru aromâni și meglenoromâni. În acest context, România l-a impus pe nepotul Reginei Elisabeta a României drept principe domnitor al Albaniei, însă acest experiment a eșuat în contextul declanșării Primului Război Mondial, scrie RFI în Pagina de istorie.

Principele Wilhelm de Wied s-a născut într-una dintre cele mai ilustre familii germane. La îndemnul rudelor sale, a devenit ofițer în armata germană.

În anul 1913, în contextul Războaielor Balcanice, pe harta Europei a apărut un nou stat, Albania. Recunoașterea independenței albaneze a fost complicată, deoarece Marile Puteri aveau interese divergente. Rusia, Serbia și Italia doreau să controleze Albania, la fel ca și Austro-Ungaria și Germania. În acest context, Regina Elisabeta a României a propus candidatura nepotului său, Wilhelm, la coroana albaneză.

Aceasta a fost aproape imediat acceptată, pentru că Marile Puteri erau încurajate în această decizie de succesul obținut de Regele Carol I în transformarea României într-un stat modern. Principele Wilhelm avea avantajul că era susținut de Germania, țara care domina Europa Centrală, și de România, țara care domina Balcanii. De asemenea, el era neutru față de forțele politice din Albania. Chiar și faptul că era de religie protestantă era un atu, pentru că putea fi echidistant față de cele trei mai comunități religioase din noua sa țară: musulmanii, ortodocșii și catolicii.

Wilhelm de Wied a acceptat să devină principe al Albaniei în februarie 1914, însă nu a avut răgazul necesar să își consolideze domnia. Albania era măcinată de numeroase conflicte interne, care se transformau uneori în lupte deschise între diferitele grupări.

Citiți care a fost destinul lui Wilhelm de Wied pe ClujToday.ro și RFI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + seventeen =