Marian Jurgiu: Pregătim prima audiție națională a operei Somnambula

La Târgu-Mureș încep pregătirile pentru Festivalul Internațional de Canto Virginia Zeani. Înscrierile pentru acest festival încep de sămbătă, iar tinerii interpreți sunt invitați să concureze pentru cele trei premii puse în joc. În prima fază, selecția candidaților va fi realizată în baza înregistrărilor înscrise în concurs, iar cei care vor ajunge în finală vor fi invitați să evolueze pe scenă la Târgu-Mureș, după cum spune directorul festivalului, Marian Jurgiu.

Reporter: Cum se pot înscrie tinerii artiști în acest concurs?

Marian Jurgiu: Aș vrea să vă spun că acest concurs de care pomeniți face parte dintr-un adevărat festival: Festivalul Virginia Zeani, un festival de operă care are unicitate în România. Este unul dintre puținele din Europa care are o complexitate mare. Concursul de canto este doar o parte a festivalului. În cadrul acestui festival mai avem pregătite un masterclass, există o seară rusească pregătită special, există seara de gală a concurenților, care își vor disputa cele trei premii puse în joc și o să avem și o surpriză pentru iubitorii de gen, respectiv prima audiție națională a operei Somnambula.

Reporter: Există criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se înscrie la acest concurs de canto?

Marian Jurgiu: Da, există câteva criterii, dar sunt ușor de îndeplinit. Noi am pregătit acest concurs pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și trebuie să mai trimită către noi, până în data de 30 aprilie, două piese, dar regulamentul acesta există și pe pagina de Facebook a festivalului, respectiv pe site-ul pe care noi l-am pregătit.

Reporter: Festivalul acesta poartă numele uneia dintre cele mai mari artiste lirice române, doamna Virginia Zeani. Vreau să vă întreb cum s-a născut această legătură între un festival din Târgu-Mureș și doamna Zeani. Știu că doamna Zeani este născută în apropiere de Târgu-Mureș…

Marian Jurgiu: Într-adevăr, doamna Zeani este de departe cel mai important artist liric. Se spune despre domnia sa că este cel mai mare artist liric al tuturor timpurilor. Am făcut în așa fel încât cu cei pe care îi am aproape să recuperăm această mare valoare, să îi aduce numele acolo unde merită și să dea personalitate și valoare acestui festival care îi poartă numele. Există o legătură; sunt consătean cu doamna Zeani, suntem din Solovăstru, și după multe discuții pe care le-am avut cu domnia sa am convenit să organizăm acest festival, care, prin concursul de canto de care ați pomenit, să ofere tinerelor talente posibilitatea de afirmare pe scena internațională.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − two =