Pagina de istorie: Ultimul prim-ministru legitim al României antecomuniste

În data de 28 februarie 1945, ultimul prim-ministru legitim al României antecomuniste, generalul Nicolae Rădescu, își prezenta demisia. Nu era vorba de o decizie liberă, ci de rezultatul presiunii făcute de URSS. Demisia lui Nicolae Rădescu a însemnat și începutul comunizării României.

Nicolae Rădescu a fost unul dintre cei mai curajoși ofițeri ai Armatei Regale Române. El s-a născut în anul 1874, la Călimănești, într-o familie de mici boieri. A absolvit Școala Militară de Ofițeri, apoi Școala Superioară de Cavalerie. A urmat și Școala Superioară de Război și a luat parte la campania din Bulgaria, din timpul Celui de-al Doilea Război Balcanic.

De asemenea, a luat parte de la bun început la Primul Război Mondial, în calitate de divizion de cavalerie. S-a remarcat prin vitejie. După Primul Război Mondial, Nicolae Rădescu a devenit adjutant al Regelui Ferdinand I. A urmat o perioadă în care a fost atașat militar la Londra, iar apoi a devenit general.

În 1933 a demisionat dintre cadrele active ale Armatei Regale Române și a decis să intre în politică. A aderat la Partidul Poporului, condus de mareșalul Alexandru Averescu. De asemenea, a colaborat și cu o grupare de extremă dreaptă, numită Cruciada Românismului, iar din acest motiv a început să fie supravegheat de Siguranța Statului.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, generalul Nicolae Rădescu a fost împotriva înaintării trupelor române dincolo de Nistru și i-a trimis o serie de memorii în acest sens dictatorului Ion Antonescu care preluase controlul asupra statului român. De asemenea, Nicolae Rădescu a intrat în conflict cu ambasadorul Germaniei naziste la București, Manfred von Killinger. În urma acestui conflict, a fost internat pentru un an în lagărul de deținuți politici de la Târgu-Jiu. După eliberare, în 1942, el a intrat în legătură cu fruntașii Opoziției care doreau ieșirea României din război.

Citiți mai multe pe ClujToday și RFI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × one =