Pagina de istorie: Povestea uitată a Principesei Mignon care a devenit Regina Iugoslaviei

Cel mai tânăr descendent al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria a României s-a născut duminica trecută la Belgrad. Este vorba de tânărul principe Ștefan al Serbiei, care a venit pe lume în Familia Regală a Serbiei. El este stră-strănepotul Reginei Maria a Iugoslaviei, născută Principesa Maria a României. Regina de origine română este una dintre cele mai îndrăgite personaje din istoria recentă a Serbiei. Iată povestea Principesei Maria a României, care a rămas în istorie cu numele ei de alint, Mignon sau Mărioara.

Principesa Maria a României a venit pe lume în 6 ianuarie 1900, în orașul german Gotha. Acesta era capitala unui ducat al cărui suveran fusese bunicul său matern, tatăl Reginei Maria a României. Regina Maria se afla la Gotha unde își vizita mama, Marea Ducesă Maria a Rusiei. Principesa Maria a primit numele de alint Mignon, folosit de membrii Familiei Regale. Ea a moștenit frumusețea și farmecul mamei sale. În adolescență, Principesa Maria a devenit o figură foarte îndrăgită în România, unde presa și publicul o alintau cu numele de Principesa Mărioara. În timpul Primului Război Mondial, Principesa Mărioara a dat dovadă de un mare curaj. Ea și-a însoțit aproape în permanență mama, pe Regina Maria a României, în vizitele pe care aceasta le făcea în spitalele pline de răniți și de bolnavi de tifos. După încheierea războiului, Principesa Mărioara a devenit, în 1922, soția Regelui Alexandru al Iugoslaviei. Împreună, au avut trei fii, iar domnia Regelui Alexandru a fost una fericită, până în 1934, când a fost asasinat la Marsilia.

Maria a primit titlul de Regină-Mamă, iar fiul său cel mare, Petru, a fost proclamat Rege, însă, pentru că era minor, Principele Paul al Iugoslaviei a devenit regent.

Regina-mamă Maria a Iugoslaviei a încercat să ducă un trai cât mai simplu și să ofere o educație aleasă fiilor ei, în Palatul Alb din Belgrad, o reședință mai mică și mai primitoare decât solemnul Palat Regal care găzduia ceremoniile oficiale.

Aflați întreaga poveste de pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 18 =