Pagina de istorie: De ce au președinții americani doar două mandate consecutive?

În 22 februarie 1732 se năștea una dintre personalitățile care au marcat profund istoria lumii. Este vorba de George Washington, cel care avea să devină primul președinte al Statele Unite ale Americii. Aflați din Pagina de istorie, de unde vine cutuma ca președinții americani să nu aibă mai mult de două mandate.

George Washington a venit pe lume într-o familie bogată, care deținea plantații însemnate în Virginia, precum și un număr considerabil de sclavi. Familia Washington avea origini în aristocrația britanică, iar tânărul născut în coloniile americane părea să fie unul dintre cei mai loiali supuși ai Regelui Marii Britanii. De tânăr, George Washington a primit diferite însărcinări în administrația britanică din America de Nord. După un început modest ca topograf, el a devenit ofițer în trupele armatei neregulate ale coloniilor britanice din America de Nord. În această calitate, George Washington a luptat de partea Marii Britanii în războiul de 7 ani, în America de Nord, purtat între Marea Britanie și Franța.

George Washington a dobândit o bogată experiență și a avansat în ierarhia militară. Și-a câștigat faima unui adevărat erou și a fost unul dintre cei mai capabili comandanți militari. În 1759, el s-a căsătorit cu o văduvă bogată, Martha Dandridge Custis. În timp, George Washington s-a dovedit drept un priceput administrator de plantație în Mont Vernon, unde dispunea de mai mult de 100 de sclavi. El ducea o viață aristocratică și era implicat în viața politică a coloniilor.

A participat la formarea Primului Congres Continental ca reprezentant al Virginiei, iar Cel de-al Doilea Congres Continental, care îi reunea pe reprezentanții coloniilor britanice din America de Nord, i-a încredințat comanda trupelor coloniale, care, în iunie 1775, au fost reorganizate în Armata Continentală.

Trupele comandate de George Washington au avut dese confruntări cu trupele britanice, care încercau să readucă la ascultare coloniile americane. În 1776, Statele Unite ale Americii și-au proclamat independența față de Marea Britanie.

Generalul George Washington a condus cu pricepere armata americană și, în ciuda unor înfrângeri dureroase, a reușit să obțină victorii decisive împotriva britanicilor, împotriva cărora lupta și Franța. În 1781, britanicii au încetat ostilitățile, iar în 1783, prin tratatul de pace, au recunoscut independența Statele Unite ale Americii.

George Washington a demisionat la scurtă vreme de la comanda armatei. În 1787 a fost ales președinte al Convenției Constituționale și, în 1789, o dată cu crearea funcției de președinte al Statelor Unite ale Americii, a fost ales în unanimitate în acest post. A fost reales și în 1792, dar a refuzat să candideze pentru al treilea mandat. El a stabilit astfel cutuma potrivit căreia fiecare președinte american poate avea două mandate.

George Washington s-a retras pe proprietatea sa în 1797, iar doi ani mai târziu a murit în urma unei pneumonii severe.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − six =