Pagina de istorie: Revolta de la Atelierele Grivița, folosită propagandistic de comuniști

În 15 februarie 1933, începea una dintre grevele muncitorilor bucureșteni care a fost intens mitologizată în perioada comunistă. Este vorba de greva de la Atelierele CFR Grivița, în urma căreia o serie de lideri comuniști au fost arestați, iar printre aceștia s-a numărat și Gheorghe Gheorghiu-Dej. Diversiunea comunistă de la Grivița avusese drept rezultat șapte decese, scrie RFI, în Pagina de istorie.

În perioada interbelică, Partidul Comunist a fost o formațiune politică marginală, fără prea mulți aderenți. Declanșarea marii crize economice din 1929 a provocat mari probleme sociale, iar comuniștii au vrut să câștige capital politic din aceste nemulțumiri. În anul 1933, erau deja în vigoare o serie de măsuri dure luate de Guvern, printre care cea mai contestată era aplicarea așa-numitelor curbe de sacrificiu, adică reducerea salariilor cu 25 la sută.

Pentru angajații Atelierelor CFR Grivița existau motive suplimentare de nemulțumire, pentru că reprezentanții conducerii i-au înștiințat pe muncitori că își vor primi lefurile doar dacă vor dovedi că și-au achitat impozitele în ultimii trei ani. Atmosfera era înrăutățită de agitațiile comuniștilor care încercau să formeze sindicate paralele celor controlate de social-democrați.

În luna februarie, muncitorii au intrat în grevă. Administrația Atelierelor CFR Grivița i-a invitat la negocieri. Cele mai multe dintre revendicările muncitorilor au fost acceptate, iar liderii sindicatelor social-democrate au anunțat încheierea grevei. Însă liderii comuniști doreau sânge. Ei au format un comitet de fabrică, asemănător sovietelor din Rusia anului 1917. Comuniștii au făcut presiuni și i-au intimidat pe muncitorii care și-au reluat lucru, iar în cele din urmă i-au forțat să reintre în grevă, în 15 februarie. Printre liderii comuniști implicați se numărau Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica și Ilie Pintilie.

Citiți materialul în continuare pe ClujToday.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + 10 =