Doi alpiniști clujeni au cucerit unul dintre cele mai dificile vârfuri din Patagonia, Cerro Torre. Zsolt Torok și Vlad Căpușan au trecut prin clipe extrem de dificile, însă, în cele din urmă, au dus tricolorul României pe acest vârf.

Echipa de alpiniști de la Cluj a cucerit vârful Cerro Torre în premieră românească, la capătul unei ascensiuni care a durat șapte zile și la capăul unui traseu care i-a dus cale de 90 de kilometri prin ghețari, grohotiș și stânci. Aproape de vârf, atunci când mai aveau doar 40 de metri până la destinație, au trecut prin cele mai grele momente. Pentru a trece de o ciupercă de gheață, cei doi alpiniști au fost nevoiți să sape efectiv un tunel vertical prin gheața proaspăt depusă, a spus Vlad Căpușan.

Cei doi alpiniști români nu au estimat corect dificultatea ultimilor metri și au fost nevoiți să își prelungească statul pe Cerro Torre cu încă o zi. Ultima noapte a fost una foarte grea, pentru că cei doi clujeni nu aveau echipament de bivuac, iar alături de ei se aflau încă doi alpiniști americani, cu care au împărțit cortul și ultimul baton de hrană, spune Zsolt Torok.

Cei doi alpiniști români i-au dat o mână de ajutor și unui italian, care a ținut neapart să ajungă pe Cerro Torre, la câteva zeci de ani după ce tatăl său a eșuat să cucerească acest vârf. Alpinistul italian a reușit, alături de cei doi români, să ajungă pe vârful din Patagonia și să îndeplinească astfel visul tatălui său. Această poveste demnă de un film a declanșat o adevărată sărbătoare în Italia, unde publicul a urmărit cu sufletul la gură ascensiunea sa.

 

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × two =