Pagina de istorie: Câți țărani au murit, cu adevărat, în Răscoala din 1907?

În data de 8 februarie 1907 începea Răscoala de la Flămânzi, unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Există dispute serioase între istorici pe tema aceste răscoale. În perioada comunistă, propaganda oficială a vehiculat cifra de 10.000 de țărani care ar fi căzut victime represiunii, însă documentele oficiale arată că au fost cel mult câteva sute de victime.

Răscoala din 1907 a izbuncnit, potrivit unor istorici, din cauza faptului că numeroși țărani nu aveau deloc pământ sau aveau suprafețe prea mici pentru a le asigura traiul zilnic. Astfel, acești săteni erau nevoiți să lucreze loturi de pământ din marile proprietăți boierești administrate de arendași. În primii ani ai secolului XX, arenzile au crescut semnificativ. La începutul anului 1907, administratorii moșiei Flămânzi, care cuprindea 22 de sate, au încercat să crească din nou arenda. Administratorii moșiei au convocat câteva sute de țărani în curtea primăriei din Flămânzi.

Oamenii s-au înfuriat pe unul dintre administratorii moșiei și au izbucnit violențe.

Moșia Flămânzi era administrată de trustul Fischer, condus de arendașul Mochi Fischer, împotriva căruia s-a îndreptat furia oamenilor. Răscoala a căpătat accente antisemite și s-a extins rapid. Există documente din arhive care afirmă că extinderea răscoalei a fost provocată de instigatori austro-ungari, care doreau să destabilizeze România, însă alți istorici consideră că această răscoală a avut exclusiv cauze interne.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + four =