Europa are doi mari inamici: noul Imperiu Rus și Islamul radical, a declarat la Cluj cunoscutul scriitor francez Pascal Bruckner. El a ținut o conferință la Universitatea Babeș-Bolyai pe tema amenințărilor la adresa Europei și a civilizației occidentale.

Scriitorul francez Pascal Bruckner crede că epoca păcii de care s-a bucurat Europa s-a încheiat. El crede că noua epocă este marcată de revenirea soldaților în spațiul public, mai ales după atentatele teroriste comise în țări precum Franța, Marea Britanie sau Belgia. Pascal Bruckner spune că noile războaie se bazează pe operațiuni speciale, pe dezinformare și pe eliminări clandestine ale adversarilor, nu pe ciocnirea a două mari blocuri militare, așa cum se întâmpla în trecut. Scriitorul francez spune că primul mare inamic al Europei este noul Imperiu Rus.

”Putin și slavofilii care îl înconjoară se doresc într-un Occident hiperbolizat. Ei cred că Rusia este ea singură scaunul religiei autentice, ortodoxia, că este scaunul valorilor pe care Occidentul decadent le-a uitat complet și propaganda rusă nu încetează să sublinieze situația delicată în care noi, occidentalii, am intrat, prin acceptarea căsătoriilor homosexuale, grupurile LGBT și pentru Putin toate aceste manifestări politice sunt proba faptului că Europa nu mai este demnă să fie europeană”, a spus Pascal Bruckner.

Scriitorul Pascal Bruckner a vorbit și despre Islamul radical, care, în opinia sa, este celălalt mare adversar al Europei. El a vorbit despre dificultatea reformării Islamului și despre adversitatea pe care curentele islamiste radicale o au față de civilizația europeană.

”Islamul radical și-a dezvoltat o detestare a Europei. Există un Islam radical care detestă Europa pentru că crede că Europa detestă Islamul. În fond, Islamul a eșuat de două ori în încercarea de a cuceri Europa. Prima dată în 1492, când Andaluzia arabă a fost demantelată și vânată de armatele Isabelei Catolica, și a doua oară, în fața porților Vienei, în 1683, când armatele otomane au fost înfrânte de o coaliție formată din austrieci, din unguri și din alte popoare”, a adăugat intelectualul francez.

Pascal Bruckner a declarat la Cluj și că pentru a rezista inamicilor, primul pas este acela de a-i nominaliza. El a remarcat că în Franța, dar și în alte țări occidentale, se manifestă o renaștere a spiritului de rezistență și a atașamentului față de simboluri precum drapelul. Pe de altă parte, el a remarcat și faptul că inamicii Europei, precum Vladimir Putin, și-au făcut prieteni printre formațiunile de extrema stângă și extrema dreaptă.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *