De ce să (nu) te muți în Oradea

Vine o vreme în viața orășeanului dintr-o metropolă aglomerată (fie ea București sau Cluj, deși orașul de pe Someș se poate numi mai mult aglomerat decât metropolă) când simte că-i vine să-și ia lumea în cap. Fie dintr-un motiv anume (șefii, traficul, vecina), fie mai multe adunate (agitația din oraș și de la serviciu). Nu se știe de ce, dar în anii trecuți, migrația internă din România a atins un nivel record. Conform Institutului Național de Statistică, doar în 2016 (iar tendința a continuat în 2017) aproape 400.000 de oameni și-au schimbat domiciliul dintr-o localitate a României în alta.

Aici ar fi interesant de aflat și motivația lor, sau dacă acești migranți interni și-au dorit un upgrade (un câștig mai bun, îmbunătățirea condițiilor de viață) sau un downgrade (un trai mai liniștit sau mai ieftin, într-un oraș unde se câștigă mai puțin și prețurile sunt mai mici), pentru că cifra reprezintă exact 10% din populația activă a României, dar nu cred că statistica oferă astfel de informații.

Revenind la ipoteticul clujean sau bucureștean – subiect al articolului nostru – fie că e doar student sau născut în marele oraș, viața de aici l-a pregătit oricum pentru ce-i mai rău, așa că de ce să nu aleagă răul mai mic? Mai-micile orașe de provincie au fiecare dezavantajele lor, însă dacă omul știe ce vrea, s-ar putea să găsească un pic de liniște, departe de viața agitată a capitalei. Dacă se poate lipsi de efervescența aceea pe care o dau tinerii Bucureștiului, Iașului, Clujului sau Timișoarei, în România există alte câteva variante fezabile.

Una dintre acestea e fără îndoială Oradea mare (spre deosebire de Arad, căruia i se zicea odinioară Oradea mică). Un motiv să vii aici este percepția locuitorilor, care cred că orașul lor oferă printre cele mai bune costuri al vieții dar și a turiștilor, care au parte de câteva locații foarte interesante de vizitat (gen Băile Felix), ca și de localuri excelente. Să vedem care sunt însă toate avantajele și dezavantajele majore ale orașului de pe Criș:

Infrastructura rutieră este în regulă. Spre deosebire de multe alte orașe din Ardeal fără drum de centură (vezi Cluj) sau cu o centură parțială, mai bine-zis un drum ocolitor pe o singură latură (cazul Sibiului), în Oradea nu ești nevoit să traversezi tot orașul când vrei să ieși din el spre Cluj sau spre Borș.

Viață culturală: sunt mai puține cinematografe dar avem totuși teatru (de Stat, dar și independent) și Operă. Orașul e mai liniștit, fiindcă deși are turiști, aceștia își petrec de regulă serile în Băile Felix.

Salariile sunt mai mici, dar cu toate astea chiriile sunt încă în regulă (și vor mai fi o perioadă, datorită dezvoltatorilor imobiliari) și taxiurile au tarife rezonabile. Dacă ai senzația că Oradea are chirii mari, fă o vizită până la Cluj și dup-aia mai vorbim.

În concluzie, dacă ești un tânăr ambițios și vrei să faci bani ori să-ți faci un viitor (să înveți și să crești într-un domeniu în care ai calități), fugi cât te țin picioarele de Oradea, că aici nu ține figura să vii tu să te dezvolți. Dacă ai deja o carieră sau măcar o meserie și o familie este ok, dacă nu, asta e: mai bine înduri traficul din Cluj, decât să stai să visezi la Felix cu foamea-n gât, că tu ai salariu mic. Cel mai sigur ar fi sa stai o săptămână așa, de încercare, în orașele de pe lista restrânsă, ca turist, ca să iei pulsul, să vezi care ți se potrivește.

Oradea ocupă locul 1 în topul orașelor unde vrei să te muți din București sau Cluj. Fie că ai mașină sau vrei să circuli și cu avionul, primele tale opțiuni (lista restrânsă de care vorbeam mai sus) sunt Oradea sau Arad, urmate de Sibiu și Brașov (dacă ești fan Ardeal) – dar atenție, ultimul nu are aeroport. Evită țepele Timișoara, chiar dacă ești fan Banat, sau Cluj, oricât de bine ar suna. Sunt orașe scumpe, unde trebuie să fii IT-ist ca să reziști.

De ce sunt mai ok primele trei orașe, nu și ultimele (între care se încadrează, la limită, Brașovul, ca ocupant al locului 4)? Un indicator îl oferă prețurile locuințelor: Oradea, Sibiul și Aradul încă n-au ajuns la 1000 euro/mp la imobiliare, precum celelalte trei (Clujul, Timișoara și Brașovul – ultimul tocmai a intrat în clubul „select” al celor 7 orașe românești care au sărit mia de euro/mp la imobiliare).

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + ten =