Pagina de istorie: Sfârșitul bătăliei de la Stalingrad, numit și ”războiul șobolanilor”

În 2 februarie 1943 se încheia una dintre bătăliile decisive ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de cea mai gravă înfrângere din istoria Armatei Române, la Stalingrad. Victoria Armatei Roșii asupra trupelor Axei, alianța dominată de Germania nazistă, a însemant începutul sfârșitului pentru regimul lui Adolf Hitler.

Bătălia de la Stalingrad este considerată, de unii istorici, drept cea mai mare și cea mai sângeroasă din istoria omenirii. Bătălia a fost brutală, iar combatanții nu au avut nici un fel de milă față de populația civilă. 

Adolf Hitler dorea să cucerească Stalingradul din două motive. Primul era legat de importanța sa strategică, iar cel de-al doilea era legat de importanța sa simbolică. Dacă germanii ar fi reușit să cucerească Stalingradul, acest lucru ar fi însemnat o mare umilință pentru rivalul lui Hitler, Iosif Stalin. Și tot din aceste două motive, sovieticii au decis să facă orice pentru a păstra orașul. Iosif Stalin a dat ordin să fie împușcați toți soldații sovietici care dădeau înapoi în fața presiunii armatei germane și a celor aliate cu ea. 

Citiți în continuare pe ClujToday.ro.

Sursa foto main: http://worldwar2database.com/

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 4 =