Pagina de istorie: Al Capone și de unde vine expresia ”a spăla bani”

În 25 ianuarie 1947 se stingea din viață cel mai cunoscut gangster american, Al Capone. Nu a murit într-un schimb de focuri cu o bandă rivală și nici într-o urmărire spectaculoasă. Liderul legendar al mafiei din Chicago s-a stins bolnav de sifilis, boală care i-a afectat grav creierul în ultimii ani ai vieții. 

Al Capone s-a născut într-o familie originară din Sicilia. Din cauza sărăciei, părinții săi au emigrat în Fiume, pe atunci în Austro-Ungaria, apoi  la New York. Al Capone a crescut în metropola americană, unde, de mic, a intrat în bandele de gangsteri care făceau legea pe străzile cartierelor sărace. Din cauza temperamentului său violent, Al Capone a fost exclus dintr-o școală catolică.

La vârsta de 19 ani, s-a căsătorit cu o tânără irlandeză, cu care a avut un copil. Un an mai târziu, Al Capone s-a mutat la Chicago, unde a devenit mâna dreaptă a unui alt gangster cu origini siciliene, Johnny Torrio. Vreme de cinci ani, Al Capone s-a implicat în organizarea unei rețele de bordeluri, de cazinouri ilegale și de traficanți de alcool.

În 1925, Johnny Torrio a decis să se retragă de la conducerea bandei de gangsteri, după ce fusese grav rănit într-o confruntare cu o grupare rivală. Al Capone a preluat conducerea afacerilor. Traficul cu alcool, dar și cel de droguri, împreună cu celelalte afaceri ilegale i-au adus o avere impresionantă.

Al Capone a devenit cunoscut pentru stilul său excentric. Poza în costume scumpe, purta bijuterii valoroase, fuma trabucuri și servea mâncăruri și băuturi care costau foarte mult. Al Capone spunea că nu este decât un om de afaceri care livrează ceea ce îi cer oamenii. De asemenea, s-a implicat și în politică și a finanțat campaniile electorale ale prietenilor săi, care i-au asigurat protecție pentru afacerile sale ilegale.

Cum anume își ascunde Al Capone veniturile ilicite și de unde vine expresia a ”spăla banii”, citește pe ClujToday.ro.

Sursa foto: http://luzonsavana.blogspot.ro/

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × two =