În 17 ianuarie 2000, la Londra, se stingea din viață marele om politic Ion Rațiu. El a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai exilului românesc, care s-a opus în egală măsură totalitarismului de dreapta și celui de stânga. Întors în țară imediat după căderea comunismului, Ion Rațiu a devenit o figură emblematică a Opoziției democratice. Visul său a fost ca România să devină o monarhie constituțională parlamentară integrată în NATO și în Uniunea Europeană.

Exact acum 18 ani se încheia lupta marelui om politic Ion Rațiu. El s-a stins din viață la Londra, însă a dorit să fie înmormântat în orașul său natal, Turda, căruia i-a dus dorul de-a lungul celor cinci decenii de exil.

Ion Rațiu s-a născut la Turda în anul 1917, într-una dintre cele mai ilustre familii românești din Transilvania. Unchiul său, Ioan Rațiu, fusese liderul mișcării memorandiste din Transilvania, de la la sfârșitul secolului XIX. Familia Rațiu de Noșlac se înrudea prin alianță cu personalități precum Simion Bărnuțiu, Iuliu Coroianu, Iuliu Maniu sau Ion Codru Drăgușanu. Tatăl lui, Augustin Rațiu, a fost primar al orașului Turda și un avocat renumit.

Ion Rațiu a urmat cursurile Facultății de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1938. În anul 1940, a fost numit consilier la Legația României la Londra, condusă de unchiul său, Viorel Tilea. În momentul instaurării dictaturii legionare, Viorel Tilea, Ion Rațiu și mai mulți angajați ai Legației României la Londra au demisionat pentru că se opuneau regimului de extrema dreaptă de la București și au cerut azil politic în Anglia.

Citiți mai multe AICI.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *