Frontiera fortificată a Imperiului Roman de pe teritoriul României urmează să fie înscrisă în patrimoniul mondial al umanității. Este vorba de limesul care proteja atât provincia Dacia, cât și Dobrogea de azi. De-a lungul acestei frontiere, precum și în interiorul teritoriului controlat de romani, se aflau 360 de fortificații, care ar urma să fie înscrise pe lista UNESCO.

Experții români în domeniul patrimoniului fac parte dintr-un grup internațional de lucru care dorește să înscrie în patrimoniul umanității toate fortificațiile limesului roman, care, în Europa, se întindea de la Marea Neagră până la zidul lui Hadrian din Marea Britanie. Pe teritoriul României se află mai multe porțiuni ale frontierei fortificate, spune directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu.

Limesul roman se compunea dintr-un val de pământ, înalt de trei metri, care era întărit cu palisade sau cu ziduri de piatră. Exista și un șanț de apărare, pe exterior, iar pe interior se afla un drum strategic care permitea deplasarea rapidă a trupelor. Din loc în loc erau turnuri de pază, precum și castre, fortificații unde staționau garnizoanele romane ce aveau sarcina să păzească frontiera. În adâncime, sistemul era completat de fortificații ridicate de legiuni, care erau unitățile de elită ale armatei romane.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *